Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ja til OK24: Det betyder overenskomsten for dig

Efter måneder med kravudvekslinger, rammer, forhandlinger og kompromiser kan vi endelig se lyset for enden af tunnelen. OK24-afstemningen er slut, og et flertal af fagforbundene har stemt ja til aftalerne, og det samme har statens ansatte. Nu bliver overenskomstens elementer en realitet for sygeplejersker ansat i kommune, region og stat.

Publiceret: 

15. april 2024

Senest opdateret: 

17. april 2024

Af:

Mathilde Nyfos Ebbesen

mne@dsr.dk
Finansminister Nicolai Wammen (S) og sygeplejerskernes forkvinde Dorthe Danbjørg i forbindelse med at regeringen præsenterede trepartsaftalen på et pressemøde i Finansministeriet, mandag den 4. december 2023

Foto:

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det blev et rungende ja til overenskomstaftalen, og nu kan sygeplejersker se frem til mere i lønningsposen.

Finansminister Nicolai Wammen satte rammen til 8,8 pct. på det statslige område d. 11. februar 2024, og det dikterede også rammen for det kommunale og regionale område. Der er altså den samme ramme på alle tre områder, og der er både gengangere og variationer på tværs af aftalerne på det kommunale, regionale og statslige område. Særligt aftalen på det regionale og kommunale område ligner hinanden.

Vi vil gennemgå de vigtigste punkter her, så du kan se, hvad ja’et til urafstemningen kommer til at betyde for dig:

Generelle lønstigninger

De generelle lønstigninger ligger på 6,51 pct. på det kommunale område og 6,53 pct. på det regionale, hvor der i begge forlig aftales, at 4 pct. allerede udmøntes 1. april 2024. Lønstigningerne vil blive udbetalt med majlønnen med tilbagevirkende kraft, og derefter vil lønstigningerne indgå på sygeplejerskernes lønseddel månedligt.

Natarbejde

Der kommer nu et øget fokus på natarbejde og forebyggende tiltag for de helbredsrisici, der er ved natarbejde. Herunder bliver der udarbejdet fælles informationsmateriale, forebyggende tiltag og helbredsundersøgelser, og MED-udvalg skal drøfte initiativer til at forebygge sundhedsrisici. Gravide må fra nu af kun have én nattevagt om ugen, og der skal planlægges efter, at den enkelte sygeplejerske får så få nattevagter i træk som muligt, og det anbefales at man maksimalt bør have tre i træk.

At gravide højst skal have én nattevagt om ugen, er faktisk en anbefaling fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Sygeplejerske Tina Hansen Bøtker, som pt. er på barsel med sit andet barn, har tidligere fortalt til Sygeplejersken, at hun er begejstret for den nye rettighed for gravide:

”Det er så godt at høre. Jeg var selv meget utryg i forhold til at have nattevagter, og jeg syntes også, at det var lidt svært selv at skulle gå til ledelsen og argumentere for, hvorfor jeg kun skulle have én vagt om ugen. Det ville andre måske ikke have gjort, så det er supergodt, det nu er en rettighed, alle gravide får.”

Gravide sygeplejersker opretholder deres ”normale” løn – i overenskomstmæssig sammenhæng kaldt den fast påregnelige løn - forudsat de følger Dansk Sygeplejeråds anbefalinger og inden ændring af arbejdstiden indhenter en lægeattest, der beskriver, at natarbejdet kan være til gene for graviditet og/eller foster, hvorfor arbejdstiden skal omlægges.

Opsparing af frihed

De generelle forlig byder også på muligheden for at opspare frihed via en opsparingsmodel. Du kan opspare den sjette ferieuge og over/merarbejde, der går til afspadsering, som ikke er blevet afviklet inden for afviklingsperioden. Du kan maksimalt opspare 15 dage. Dette går i kraft d. 1. april 2025.

Pension til pensionister, der går i arbejde igen

Sygeplejersker, der allerede er gået på pension, men som vil genoptage arbejdet som sygeplejerske, vil med ja’et til OK24 få pensionsbidrag på lige fod med de øvrige sygeplejersker. Det er noget, der bl.a. glæder Karen Eck, der tidligere er gået på pension, men i skrivende stund arbejder 16 timer om ugen på et ortopædkirurgisk sengeafsnit uden pensionsbidrag:

”Jeg er så glad for, at DSR aktivt har taget den her problemstilling med i forhandlingerne og er lykkedes. Hvis man arbejder, skal man da også optjene pension.” 

Det træder i kraft for nyansatte pensionister 1. maj 2024 og for allerede ansatte pensionister senest 1. oktober 2024.

Mere barsel

Barselsforbedringer er også på listen over elementer fra de generelle forlig.

Her er det blevet aftalt, at fædre og medmødre får ret til tre ugers løn i stedet for dagpenge. Dvs. i alt ti ugers øremærket orlov med løn.

Derudover indgår der 13 ugers ret til løn for forældre, der får flerlinger - altså mere end ét barn ved fødslen - eller for adoptanter til flerlinger, der er under et år ved modtagelsen.

Til slut tilbydes der ti ugers ret til løn i stedet for dagpenge til soloforældre eller adoptanter.

Disse ændringer træder også i kraft d. 1. april 2024.

Organisationspuljerne

Noget, der dog ikke er helt ens for det kommunale og regionale område, er hvordan organisationsmidlerne på de to områder skal udmøntes. Både på det regionale om kommunale område er organisationspuljen på 2 pct., hvilket er højt ift. tidligere overenskomster. Forbedringerne træder i kraft 1. april 2025.

Begge organisationspuljer har anciennitetstillæg med på bordet.

For de kommunale sygeplejersker bliver løntillægget for erfarne øget. Dette gælder også de specialuddannede sygeplejersker. Sygeplejersker og specialuddannede sygeplejersker med mindre end fire års anciennitet får ligeledes et tillæg. Derudover stiger pensionsprocenten 0,73 pct. svarende til i alt 15 pct. for sygeplejersker og 2,22% for kandidater.

Også lederne i kommunerne får en sjat af organisationspuljen: Der er tale om et nyt ledelsestillæg, der fuldt indfaset giver 1350 kr. om måneden eks. pension og særlig feriegodtgørelse. Desuden en forhøjelse af pensionsprocenten med 0,47 pct. til 18,51 pct og frit valg mellem løn eller pension for den del, der ligger over 15 pct. Derudover modtager ledere, der er ansat pr. 1 juni 2024, et engangstillæg.

For de regionale sygeplejersker kommer der med organisationspuljen et nyt tillæg til sygeplejersker og specialuddannede sygeplejersker med indtil fire års anciennitet, en forhøjelse af 4-årstillægget til sygeplejersker ansat på det sociale område på 700 kr. om måneden inkl. pension og særlig feriegodtgørelse.

Derudover forhøjes tillægget til sygeplejersker og specialuddannede sygeplejersker med mere end 10-års anciennitet. Der meldes desuden om et øget fokus på arbejdstilrettelæggelse, som bl.a. skal give større forudsigelighed i vagtarbejdet. Opgaven er forankret i MED-systemet.

Også lederne på det regionale område får et nyt ledelsestillæg, og så indføres der en ny chefaftale. Regionale ledere ansat pr. 31. maj 2024 modtager ligeledes et engangstillæg.

Funktionstillæg til erfarne

Organisationspuljerne giver også et særligt funktionstillæg til klinisk erfarne sygeplejersker som ”skal anerkende sygeplejersker, der tager et klinisk lederskab og fungerer som rollemodeller for andre medarbejdere”.

Kriterierne for tillægget skal aftales mellem DSR og arbejdsgiverne frem mod 1. oktober 2024, og det vil være en ledelsesmæssig vurdering ud fra kriterierne, hvem der opnår tillægget.

Tillægget er på 1300 kr. om måneden inkl. pension og særlig feriegodtgørelse, og det vil blive indført d. 1. april 2025.

Dorthe Boe Danbjørg håber, at det er et tillæg, mange kan få, ved at gå til deres leder, som hun sagde på den ekstraordinære kongres i marts:

”Vi skal sørge for, at der er rigtig mange, der går til deres leder og siger: ‘Jeg synes, at jeg er klinisk erfaren, og hvis du ikke synes det, hvad kan vi så gøre for, at jeg kan blive berettiget til at få tillægget?’ Nu er tillægget der, og så skal vi bruge det!” 

Omklædning

Noget andet, der er kommet fokus på, er de regionalt ansatte sygeplejerskernes omklædning, som bliver et fokus for de lokale MED-udvalg.

Problemstillingen i at regionale sygeplejersker bruger meget tid på udlevering af tjenestedragt og omklædning ligger til baggrund for, at det nu skal på dagsordenen i de lokale MED-udvalg, og det er noget, man kan opfordre sin TR til at tage op i MED-udvalget.

De ikke-ledende og kandidatuddannede sygeplejersker i regionerne kan også se frem til, at pensionsprocenten nu bliver forhøjet. Det drejer sig om en stigning på 0,45 pct. til i alt 14 pct. for ikke-ledende sygeplejersker, en stigning på 1,99 pct. til i alt 20,57 pct. for kandidatuddannede sygeplejersker, og så vil der være frit valg, om man vil have udbetalt pension over 15 pct. som løn eller pension.

Til slut bringer organisationspuljen en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse på 0,54pct.på det kommunale område og 0,53pct.på det regionale område med sig. Forhøjelsen bliver delvist finansieret af løntillægget på 0,45pct. fra afskaffelsen af store bededag.

Trepartsaftalen for kommunale sygeplejersker

Den helt store joker i OK24 har været trepartsaftalen, der har lagt linjen for OK-forhandlingerne på det regionale og kommunale område. Trepartsaftalen har primært været midler til sygeplejerskerne ansat i regionerne ud fra et fastholdelses- og rekrutteringsprincip, men den har også bragt ændringer med sig til de kommunale sygeplejersker:

I trepartsaftalen blev det vedtaget, at FEA-aftalen ændres, så man kun kan få tillæg for frivilligt ekstraarbejde, når man har over 37 timer om ugen i normperioden.

Desuden forhøjes særydelserne, så kommunale sygeplejersker vil se en stigning på lønsedlen ved vagter på skæve tidspunkter.

Særydelserne for aftenvagter stiger med 6 pct. til i alt 36 pct., nattevagter stiger med 5 pct. til i alt 40 pct., og lørdagsvagter stiger med 2 pct. til i alt 32 pct. Og det er noget, som forkvinde fra Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg er tilfreds med, de har fået igennem, selvom der ikke er de samme vagttillæg til kommunerne som til regionerne:

”Tager man vagter på skæve tidspunkter, vil sygeplejerskerne mærke, at vi har fået forhøjet særydelser for aften, nat og lørdage. Jeg er også tilfreds med, at det er lykkes at fremrykke tidspunktet for, hvornår særydelserne starter lørdag morgen.”

Pensionen af særydelserne stiger med 3,15 pct. til i alt 8,15 pct. Tillægget for lørdagsarbejde rykkes fra kl. 08 til kl. 06. Disse ændringer træder i kraft fra 1. januar 2025 og 1. januar 2026.

Det blev også aftalt, at to projekter igangsættes, herunder fase 2 af ’Fælles vejledning, fælles ansvar’, som er et projekt aftalt ved OK21 om at lave en fælles vejledning til arbejdstidsreglerne i kommunerne, også kaldet døgnarbejdstidsreglerne, med KL og en række fagforbund, herunder DSR.

Desuden igangsættes et nyt projekt om understøttelse af den gode tjenesteplan og vagtplanlæggers rolle.

Trepartsaftalen for regionale sygeplejersker

I regionerne er der lidt flere penge at hente fra trepartsaftalen.

Det er bl.a. et nyt anciennitetstillæg fra fire års beskæftigelse, som giver lønforhøjelse til ikke-ledende sygeplejersker på sygehuse. Tillægget ligger på 2050 kr. om måneden inkl. pension og særlig feriegodtgørelse ved fuld indfasning 1. januar 2026.

Også på det regionale område kan FEA-tillægget kun opnås, når man har over 37 timer om ugen over normperioden.

Særydelserne forhøjes også i regionerne med 5 pct. for både aftenvagter, nattevagter og weekendvagter til samlet 32 pct. for aftenvagter, 37,5 pct. for nattevagter og 47 pct. for weekendvagter. Lønstigningen er fra d. 1. april men udmøntes hurtigst muligt med tilbagevirkende kraft.

Derudover kommer der et tillæg for sygeplejersker, der har over 300 timers vagter på skæve tidspunkter om året. Der er tale om aften- og nattevagter, weekend og søgnehelligdage.

Lønstigningen kommer i to trin: D. 1. maj 2024 og 1. januar 2026. Udmøntningen i 2024 estimeres ud fra dit vagttimetal for 2023.

Tillægget er på 1300 kr. om måneden, når det er fuldt indfaset.

Løneksempler for kommunale og regionale sygeplejersker

Som kommunalt ansat sygeplejerske vil du få forskellige tillæg alt efter anciennitet og ansættelsesforhold. Du kan se eksempler her:

Kommunalt ansatte sygeplejersker med 0-3 års anciennitet stiger minimum 3600 kr. om måneden

Kommunalt ansatte sygeplejersker med 4-10 års anciennitet stiger minimum 2800 kr. om måneden

Kommunalt ansatte sygeplejersker med +10 års anciennitet stiger minimum 3650 kr. om måneden

Specialuddannede kommunalt ansatte sygeplejersker eller sundhedsplejersker stiger minimum 3800 kr. om måneden

Ledende kommunalt ansatte sygeplejersker stiger minimum 5050 kr. om måneden

Som regionalt ansat sygeplejerske vil du få forskellige tillæg alt efter anciennitet og om du tager vagter. Du kan se eksempler her:

Sygeplejersker med nul års anciennitet stiger 2850 kr. om måneden uden vagtarbejde og 4400 kr. om måneden ved mindst 300 timers vagter om året på skæve tidspunkter

Sygeplejersker med fire års anciennitet stiger 4250 kr. om måneden uden vagtarbejde og 5800 kr. om måneden ved mindst 300 timers vagter om året på skæve tidspunkter

Sygeplejersker med ti års anciennitet stiger 5600 kr. om måneden uden vagtarbejde og 7200 kr. om måneden ved mindst 300 timers vagter om året på skæve tidspunkter

Sygeplejersker med ti års anciennitet og tillægget for at være en klinisk erfaren sygeplejersken vil give en stigning på 6900 kr. om måneden uden vagtarbejde og 8500 kr. om måneden ved mindst 300 timers vagter om året og forhøjede særydelser

En sygeplejerske, der er leder af medarbejdere på L7-L10, får en lønstigning inkl. pension og særlig feriegodtgørelse. En leder af medarbejdere på L7 får f.eks. 4500 kr. ekstra om måneden

En sygeplejerske, der er leder af ledere på L11-L16, får en lønstigning på 7500 kr. inkl. pension og særlig feriegodtgørelse.

Ja på det statslige område

Det blev også et Ja på det statslige område. Den statslige overenskomst er lidt anderledes end den kommunale og regionale, men der er stadig betydelige ændringer i forbindelse med aftalen:

For de statsansatte sygeplejersker vil de generelle lønstigninger være på 7,4 pct., og 5,89 pct. allerede fra 1. april 2024 med udmøntning i august 2024. Resten af lønstigningen kommer 2. april 2025 og 1. november 2025.

Derudover er der nogle elementer, der også går igen på det regionale og kommunale område. Det drejer sig bl.a. andet om opsparing af frihed, som er samme ordning fra de andre aftaler, der giver en mulighed for at opspare bl.a. sjette ferieuge og afspadsering til frihed senere hen.

Noget andet, der kommer med dagens ja til OK24 på statens område, er mere pension. Generelt stiger pensionen for statsansatte fra 18 pct. til 18,4 pct, og for undervisere på SOSU-skoler stiger den fra 17,6 pct. til 18,4 pct. Det er noget, som Hanne Bartholdy, underviser på social- og sundhedsskolen i Hillerød, er glad for, som hun tidligere har fortalt til Sygeplejersken.

”Nu er jeg 65, så det er faktisk noget af det, jeg synes er en rigtig god idé, og særligt for dem, der kommer til at gå på pension, når de er oppe i 70’erne. For dem er det rigtig godt, at der bliver sat pensionsmidler op, også selvom man ikke nødvendigvis interesserer sig for det, når man er 30, men hvis man skal leve af sin folkepension, har man ikke mange penge til rådighed,” siger hun.

I aftalen indgår en fritvalgsordning, så man selv har mulighed for at bestemme, om man vil have udbetalt pensionen efter 15 pct., altså 3,4 pct., som løn eller som pension.

Ligesom ved de kommunale og regionale sygeplejersker forhøjes den særlige feriegodtgørelse med 0,45 pct. som kompensation for afskaffelsen af store bededag. Særligt for det statslige område er der blevet aftalt, at der skal være valg om flere TR’ere på arbejdspladser med spredte lokaliteter eller med over 100 ansatte. Desuden skal det være en ret for TR’ere at mødes med nyansatte i arbejdstiden, og der skal være et fokus på, at TR’ere har tid nok til TR-arbejdet.

Se eksempler for lønstigninger på det statslige område her: