Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Fremover må gravide kun have én nattevagt om ugen

Natarbejde kan skade helbredet, og overenskomstparterne har derfor aftalt, at der skal mere fokus på forebyggende tiltag. F.eks. må gravide medarbejdere fremover kun have én nattevagt om ugen, hvilket begejstrer sygeplejerske Tina Hansen Bødker, der pt. er på barsel med sit andet barn.

Publiceret: 

29. marts 2024

Senest opdateret: 

5. april 2024

Af:

Christina Sommer

cso@dsr.dk
TinaBødker_0008

Foto:

Tor Birk Trads

Normalt arbejder Tina Hansen Bødker i skiftende vagter som sygeplejerske på Kræftafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup.

I øjeblikket er hun dog mor på fuldtid, da hun er på barsel med sit andet barn Alma, som kom til verden for seks måneder siden. Og derudover holder storebror Valdemar på to år begge sine forældre travlt beskæftigede 24/7 i rækkehuset i Tjørring tæt på Herning.

Allerede første gang Tina Hansen Bødker blev gravid, var hun opmærksom på, at nattevagter kan øge risikoen for bl.a. abort og svangerskabsforgiftning. Hun vidste også, at Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) både dengang og nu anbefaler, at gravide højst har en nattevagt om ugen for netop at mindske risikoen for abort og andre graviditetskomplikationer, fortæller hun.

”Men da jeg blev gravid med vores ældste, var der slet ikke samme fokus på emnet, som der er nu. Jeg måtte selv gå til min arbejdsmiljørepræsentant og leder for at spørge, om jeg kunne nøjes med at få en nattevagt om ugen. Jeg følte, det krævede ret meget overtalelse, især den første, men også anden gang,” uddyber Tina Hansen Bødker, der normalt har omkring tre nattevagter om ugen.

Opretholder lønnen

Hun er derfor begejstret over at høre, at parterne i OK24-aftalerne for det regionale og kommunale område har aftalt, at gravide fremover højst må udføre natarbejde én gang om ugen. Som der står i aftaleteksten, ”skal arbejdsgiver hurtigst muligt og senest 14 dage efter kendskab hertil sørge for, at arbejdet planlægges således, at den gravide ansatte ikke udfører natarbejde mere end én gang om ugen.”

”Det er så godt at høre. Jeg var selv meget utryg i forhold til at have nattevagter, og jeg syntes også, at det var lidt svært selv at skulle gå til ledelsen og argumentere for, hvorfor jeg kun skulle have én vagt om ugen. Det ville andre måske ikke have gjort, så det er supergodt, det nu er en rettighed, alle gravide får.”

Selvom Tina Hansen Bødker fik færre nattevagter, har hun opretholdt sin ”normale” løn – i overenskomstmæssig sammenhæng kaldt den fast påregnelige løn. Og det vil andre gravide medarbejdere også, forudsat de følger Dansk Sygeplejeråds anbefalinger og inden ændring af arbejdstiden indhenter en lægeattest, der beskriver, at natarbejdet kan være til gene for graviditet og/eller foster, hvorfor arbejdstiden skal omlægges.

Øget fokus på nattevagter generelt

Efter endt barsel har Tina Hansen Bøtker fået nyt job i Kræftklinikken på Regionshospitalet Gødstrup, hvor man udelukkende ser ambulante patienter.

”Det passer bedre til livet med to små børn. Men selvom natarbejde også kan være skadeligt for andre end gravide, kan jeg egentlig godt lide nattevagter,” siger Tina Hansen Bøtker.

Hun er derfor også glad for at høre, at parterne desuden har besluttet, at der i den kommende overenskomstperiode skal være særlig opmærksomhed på forebyggende tiltag for at imødegå de sundhedsrisici, natarbejde kan medføre. Parterne har også aftalt at udarbejde en fælles informationskampagne målrettet helbredsundersøgelser.

I aftaleteksten opfordres det også til, at man i forbindelse med arbejdstidstilrettelæggelse er særlig opmærksom på længden af nattevagter, ophold mellem to vagter samt, at arbejdet tilrettelægges med så få natteskift som muligt med højst tre nattevagter i træk.