Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Fremover optjener pensionister tilbage i job også pension  

Ved OK24 er parterne blevet enige om fuld overenskomstdækning til pensionister tilbage i beskæftigelse, så de nu også får indbetalt pension til PKA. Det glæder 71-årige Karen Eck, hvis pensionsopsparing pt. står stille, selvom hun arbejder som sygeplejerske igen.

Publiceret: 

31. marts 2024

Senest opdateret: 

31. marts 2024

Af:

Christina Sommer 

cso@dsr.dk
hjørring_sygehus_ERTMANN001.JPG

Foto:

Cathrine Ertmann

Karen Eck gik på pension for seks år siden som 65-årig. Hendes nu afdøde mand var alvorligt syg, og det blev et lidt abrupt farvel til sygeplejen, fortæller hun.  

”Jeg havde et brat stop fra arbejdet grundet min mands sygdom. Efter min mands død kunne jeg mærke, at jeg ikke var færdig med faget. Jeg arbejdede lidt som vikar i 2019 og 2020, hvorefter jeg stoppede igen af personlige årsager.” 

Men da hun i 2022 blev opmærksom på et pilotprojekt i regi af Aalborg Universitetshospital, fik hun lyst til at arbejde igen. I pilotprojektet ville man afprøve fleksible arbejdsformer for seniormedarbejdere i håb om at finde løsninger på, hvordan man kan fastholde dem.  

”Der blev slået flere stillinger op, og jeg søgte en på ortopædkirurgisk sengeafsnit i Hjørring, som er en del af Aalborg Universitetshospital,” siger Karen Eck.   

Billig arbejdskraft 

Karen Eck fik jobbet og arbejdede 12 timer om ugen hele 2023. Ansættelsen stod til at udløbe ved årsskiftet, men blev forlænget med et år, og hun er nu gået op på 16 timer om ugen.  

”Sammen med andre pensionerede sygeplejersker fungerer jeg som en slags mentor for nyuddannede sygeplejersker på afdelingen. Det giver så god mening,” fortæller den nu 71-årige sygeplejerske. 

En ting, der dog ikke gav mening for Karen Eck, da hun vendte tilbage til faget igen, var beskeden fra arbejdsgiver om, at hun ville få løn, men ikke optjene pension. 

”Argumentet var, at jeg allerede fik folkepension, så sådan var det. Det er måske rimeligt nok, men så prangende er min pension efter mange års arbejde altså ikke. Og det er jo også en billig måde at få arbejdskraft på, når arbejdsgiver ikke skal indbetale de der 13,5 pct. til pension,” fortæller hun.  

Arbejdsgiver kunne godt have valgt at give Karen Eck et løntillæg svarende til det pensionsbidrag, de skulle have betalt, hvis hun ikke allerede var gået på pension. Men det skulle forhandles lokalt, da der i de gældende overenskomster er en bestemmelse om, at der ikke indbetales pensionsbidrag, hvis man samtidig får udbetalt en pension, det offentlige har bidraget til.   

Sådan er reglerne for sygeplejersker ansat i regioner og kommuner, og selvom medarbejdersiden ved de seneste overenskomstforhandlinger har rejst krav om, at bestemmelsen skulle afskaffes, er det gang på gang blevet afvist af arbejdsgiverne.  

Lige pension for lige arbejde 

På statens område lykkedes det dog ved OK21 at indgå en aftale om afskaffelse af bestemmelsen, så statsansatte blev fuldt ud omfattet af overenskomsten senest pr. 1. januar 2023.  

Og nu er turen altså også kommet til regioner og kommuner, forudsat det bliver et JA til OK24. I så fald vil pensionerede sygeplejersker – både overenskomstansatte og tjenestemænd – også være fuldt omfattede af overenskomsterne på det regionale og kommunale område. Og det betyder, at også de vil få indbetalt pension til PKA akkurat som alle andre kolleger.  

Det glæder Karen Eck.  

”Jeg er så glad for, at DSR aktivt har taget den her problemstilling med i forhandlingerne og er lykkedes. Hvis man arbejder, skal man da også optjene pension.” 

Efter planen omfattes nyansatte af den nye bestemmelse pr. 1. maj 2024, mens der er aftalt en overgangsordning for allerede ansatte som Karen Eck, der skal omfattes hurtigst muligt og senest pr. 1. oktober 2024.