Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Statsansat sygeplejerske: ”Juhu for pensionsstigning”

Det specielle forlig på det statslige område er landet, og med det dannes de specifikke rammer for OK24. Statsansat sygeplejerske Hanne Bartholdy er 65 år og siger ’juhu’ til pensionsstigning.

Publiceret: 

15. marts 2024

Senest opdateret: 

18. marts 2024

Af:

Mathilde Nyfos Ebbesen

mne@dsr.dk
Image (2).jpg

"Det er lidt sjovt, for jeg har været leder i rigtig mange år, og det var i en kommune, hvor jeg havde en pension på 16,8 pct. Så kom jeg på Social- og Sundhedsskolen, hvor vi røg op på 17,4 pct., og jeg har aldrig fået så høj en pension. Og nu bliver den hævet igen. Så det er jeg jo bare jublende glad for.”

Hanne Bartholdy er underviser på Social- og Sundhedsskolen i Hillerød (SSH), og Sygeplejersken har spurgt hende, hvad hun synes om det specielle forlig på det statslige område, hvor hun fremhæver pensionsstigningen, der gælder for undervisere på SOSU-skoler. Her stiger pensionssatsen fra 17,6 pct. til 18,4 pct.

”Pensionsprocenten inden for det statslige område har jeg faktisk hele tiden synes har været fin, og nu er den bare endnu bedre. Og det siger jeg da bare juhu for,” siger Hanne Bartholdy.

Hun går på pension om to år og jubler både for hendes egen skyld og for dem, der skal være på arbejdsmarkedet i mange år:

”Nu er jeg 65, så det er faktisk noget af det, jeg synes er en rigtig god idé, og særligt for dem, der kommer til at gå på pension, når de er oppe i 70’erne. For dem er det rigtig godt, at der bliver sat pensionsmidler op, også selvom man ikke nødvendigvis interesserer sig for det, når man er 30, men hvis man skal leve af sin folkepension, har man ikke mange penge til rådighed,” siger hun.

Sygeplejersker i staten

Undervisere på SOSU-skoler er ikke de eneste, der er blevet lavet aftaler på vegne af i det specielle forlig på statens område, der landede fredag.

Sygeplejerskerne ansat i staten er ansat vidt forskellige steder med vidt forskellige opgaver, og det er derfor også forskelligt, hvad de får ud af overenskomstforhandlingerne.

Generelt for alle er dog, at man som statsansat får lønstigninger for 7,4 pct, hvoraf de først 5,89 pct. bliver udmøntet 1. april 2024, og resten i april og oktober 2025.

Sygeplejersker, der er ansat som undervisere på SOSU-skoler, får foruden en stigning i pensionssatsen 1500 kr. ekstra om året i undervisningstillæg på slutløntrinnet.

Sygeplejersker ansat på professionsskoler, rådighedssygeplejersker i forsvaret og forskere på universiteterne samt de øvrige statsansatte sygeplejersker får alle en stigning af pensionssatsen fra 18 pct. til 18,4 pct.

Chefer ansat på professionsskoler går fra 18 pct. til 18,97 pct.

Derudover indgår der aftaler på professionsskolerne, der opstrammer arbejdstidsbestemmelserne, forbedrer regler for forskere og ph.d’er samt en løsning for lektorer på den tidligere lektorordning.
Rådighedssygeplejersker får en forhøjelse af grundlønssatsen i løngruppe 1, og forskere på universiteterne slutløntrin 8 stiger.

For de øvrige statsansatte sygeplejersker gælder der aftaler om en omlægning af lønsystemet fra seks løngrupper til tre. 9,5 millioner tilføres til forhøjelse af lønsatserne, der vil give mulighed for lokallønsforhandlinger samt stigninger for både den højeste og laveste løngruppe.

Hanne Bartholdy fortæller, at hun havde ønsket en aftale om seniordage, fordi man også som sygeplejerske bliver nedslidt af jobbet, men at hun generelt er tilfreds med aftalen:

”Jeg tror ikke på, at vi skal forvente mere end det der, og jeg har tænkt bare at stemme ja til det. Jeg synes, det er en fin aftale, der er lavet på flere forskellige punkter. Både med pensionsprocenten, den ekstra barsel og lønstigningen.”