Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Det giver ikke mening at spare os væk

Sygeplejersker på kræftafdeling i Aarhus bliver fyret og bedt om at gå på deltid. Det er dobbeltmoralsk og kan true patientsikkerheden, mener Rikke Nors.

Sygeplejersken 2024 nr. 3

Af:

Laura Elisabeth Lind

Hørt - Rikke Nors

Foto:

Mikkel Berg Pedersen

“Regeringen beder os om at arbejde på fuldtid og vende tilbage til faget. Men samtidig er vores kræftafdeling nødt til at afskedige dygtige erfarne sygeplejersker og bede os om at gå på deltid eller pension,” siger sygeplejerske og tillidsrepræsentant Rikke Nors og fortsætter:

“Det er dobbeltmoralsk. Og det kan i sidste ende gå ud over patientsikkerheden.”

Hun har været sygeplejerske inden for kræftområdet i 22 år og arbejder i Klinik C på Kræftafdelingen ved Aarhus Universitetshospital, hvor hun bl.a. behandler patienter med lunge- og modermærkekræft.

Sammen med en række sygeplejersker fra afdelingen har hun den 5. marts udtalt sig i en artikel i Jyllands-Posten om besparelser på kræftområdet. For de senere år er der årligt kommet 300-500 ekstra patienter til afdelingen, men pengene rækker ikke, og derfor skal man finde 6 mio. kr. på budgettet for 2024. Op mod 15 fuldtidsstillinger skæres nu væk på tværs af faggrupper. 

Samtaler sløjfes

Det indebærer bl.a., at to sengeafsnit lægges sammen, tre hospitalssenge sløjfes, og der skæres i antallet af blodprøver og scanninger.

Samtidig skal patienter i behandlingsforløb kun ses ved behov, og opfølgninger bliver baseret på patienternes egne elektroniske indberetninger.

“Det er enormt vigtigt, at vi har tiden til at informere vores patienter om, hvad de skal holde øje med derhjemme. De skal selv reagere på bivirkninger som feber og diarré, for som kræftpatient kan man dø af bivirkninger til behandlingen, hvis man ikke reagerer. Men ofte er de i krise og hører meget lidt af, hvad der bliver sagt, især ved den første samtale. Derfor er vi normalt altid en læge og en sygeplejerske til stede ved første samtale, inden de starter behandling op. De efterfølgende samtaler i deres forløb vil man i fremtiden kun tage ved behov. Det er bekymrende,” siger hun og fortsætter: 

“Vi har dygtige sygeplejersker, der ikke bliver genansat. De er vant til at arbejde hele vejen rundt om patienterne, som bliver ældre og ældre og ofte fejler flere ting. Det er trist, for de kan ikke undværes eller erstattes med andre faggrupper, der ikke har samme sygeplejefaglige erfaring. Det er – og skal også i fremtiden være – trygt at være kræftpatient.”

Vælgerne må forvente mindre

Hun synes, det er vigtigt at fortælle vælgerne, at man ikke kan forvente det samme af sundhedsvæsenet som for 10 år siden:

“Det er ærgerligt. For vi er blevet dygtigere og kan tilbyde mere og bedre behandling. Derfor giver det ikke mening at spare os væk i en tid, hvor man efterlyser flere kompetente sygeplejersker, og der samtidig kommer flere og flere komplekse patienter,” siger hun og understreger igen, at afdelingens sygeplejersker er afgørende for patientsikkerheden:

“Vi kan ikke undværes - eller skiftes ud.”