Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Trepartsaftalen: Fleksibilitet på tværs i sygehusvæsenet 

Regionerne og regeringen ønsker, at kompetencerne på de regionale hospitaler skal anvendes mere fleksibelt. Se, hvad det betyder for hospitalsansatte sygeplejersker, her.

Fleksibelt arbejde er en del af trepartsaftalen

Der var et stort ønske fra regionerne og regeringen, at kompetencerne på de regionale hospitaler skulle anvendes der, hvor der er størst behov. En mere fleksibel anvendelse af ”sygeplejeressourcer” har derfor været et krav for at få del i flere lønmidler.

Med et juridisk begreb hedder det, at ”hospitalsansatte sygeplejersker skal arbejde på tværs inden for overenskomstens rammer”. Der skal altså være større fleksibilitet for hospitalsansatte sygeplejersker, men det skal foregå efter de overenskomster og aftaler, der er indgået mellem arbejdsgiverne og DSR.

Mange steder er det svært at rekruttere og fastholde sygeplejersker. Det gælder specielt på arbejdspladser med aften-, natte-, og weekendvagter. Derfor er der nogle steder brug for nye måder at organisere sig på. Både så patienterne er sikret den rette sygeplejefaglige behandling, og for at de regionale arbejdspladser kan forblive attraktive arbejdspladser for sygeplejerskerne. Et af tiltagene er blandt andet bedre vagtfordeling, så flere sygeplejersker tager del i vagterne. De fleste steder er den udvikling allerede i gang, og man ser fx, at ambulatoriesygeplejersker tager del i vagter på et sengeafsnit.

Det er altså en igangværende udvikling i regionerne, men med trepartsaftalen vil denne fleksibilitet blive belønnet.

Denne øgede fleksibilitet bliver belønnet med et anciennitetstillæg på 1.600 kr. inkl. pension til alle hospitalsansatte sygeplejersker efter 4 års anciennitet.

Det præcise anciennitetsstillæg og de endelige rammer for fleksibiliteten blev aftalt ved OK24.

40845543

Foto:

Lizette Kabré

Det mener DSR

Det er centralt for DSR, at fleksibiliteten på tværs tilrettelægges, så de berørte sygeplejersker bl.a. oplever trivsel og faglig tryghed. Det kan fx gøres gennem en god introduktion, kendskab til fysiske rammer og arbejdsgange, fælles kultur og arbejdsfællesskab, inddragelse og mulighed for individuelle hensyn.


En god udmøntning af aftalen forudsætter, at arbejdsgiverne tager ansvar for, at fleksibilitet på tværs går hånd i hånd med attraktive arbejdspladser for sygeplejerskerne.