Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Ruth Birgit Lange

Ruth Lange kom til Grønland som nyuddannet sygeplejerske til hospitalet i Julianehåb i Grønland. Her observerede hun, at mange patienter blev genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Det gav stødet til, at hun startede en hjemmesygeplejerskeordning, der kom til at danne mønster for hele Grønland.

Ruth Lange blev formand for Dansk Sygeplejeråds Grønlandskreds i 1987 og var således formand, da Hjemmestyret i 1992 overtog sundhedsvæsenet og samtidig vedtog, at det kun ville forhandle overenskomst med hjemmehørende organisationer. Det var årsag til at den den grønlandske sygeplejerskeorganisation Peqqissaasut Kattuffiat blev stiftet, og Ruth Lange blev den første formand for PK.

Da Ruth Lange kom til Grønland, kunne man ikke få en sygeplejerskeuddannelse i landet. De grønlandske kvinder måtte rejse til Danmark, hvis de ville være sygeplejersker. I 1993 blev Centret for Sundhedsuddannelser etableret i Nuuk, og Ruth Lange blev leder af centret, hvor den grønlandske sygeplejerskeuddannelse blev startet i 1994. De grønlandske sygeplejersker bliver autoriseret efter den danske sundhedsstyrelses retningslinjer, og uddannelsen kan derfor bruges overalt i Skandinavien.

Ruth Lange fik Florence Nightingalemedaljen for at have været pionér på de tre hovedområder, opbygning af hjemmesygeplejen i Grønland, opbygning og implementering af en sygeplejerskeuddannelse i Grønland, samt det fagforeningsmæssige som den sidste formand for Dansk Sygeplejeråds Grønlandskreds og første formand for den selvstændige grønlandske sygeplejerskeorganisation, Peqqissaasut Kattuffiat.

Ruth Lange har skrevet en bog om sit liv på Grønland, Når en tanke bliver født. 

 

Artikler om Ruth Lange

Grønland satser på uddannelse. 2000   

Stærk tiårig med store opgaver. 2002 

 

Kilde

Jan René Westh. Danske modtagere af Florence Nightingale-medaljen 1920 - 2009- Ordenshistorisk Tidsskrift. Dec. 2009, nr. 35