Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Astrid Opstrup

Intensivsygeplejerske Astrid Opstrup er beviset på, at også yngre sygeplejersker kan gøre sig fortjent til Florence Nightingalemedaljen. Hun er fastansat som en del af Læger uden Grænsers korps, som er parat til at rykke ud når som helst og hvor som helst.

Bekæmpelse af difteri i flygtningelejre i Bangladesh. Undervisning i ebola i Den Centralafrikanske Republik. Forebyggelse af Infektioner i Mosul i Irak og behandling af kolera i Etiopien. Intensivsygeplejerske Astrid Opstrup, 37 år, har inden for de seneste seks år været udsendt til nogle af verdens største katastrofeområder.

Florence Nightingalemedaljen bliver ofte givet til sygeplejersker med mange års udsendelser i bagagen, men Astrid Opstrup er beviset på, at også yngre sygeplejersker med en kort årrække som udsendt kan blive indstillet og få medaljen.

”For mig er noget af det vigtigste ved at modtage medaljen, at jeg kan vise nye og yngre sygeplejersker at det at være sygeplejerske er mange forskellige ting. Jeg håber, at jeg kan inspirere andre til at turde gøre det, de gerne vil og tro på, at det kan lade sig gøre,” siger Astid Opstrup, som tidligere har arbejdet på Rigshospitalets neonatal afdeling.

 

Implementering af simulationstræning

Astrid Opstrup har arbejdet i Læger uden Grænsers nødberedskab i sine sidste otte udsendelser, men i øjeblikket har hun en anderledes opgave. Hun er i gang med at implementere simulationstræning i de mest hyppige kliniske problemstillinger, som læger og sygeplejersker i Congo og Den Centralafrikanske Republik møder på hospitalet. Undervisningen handler for eksempel om malaria, lavt blodsukker hos nyfødte, kramper, hjertestop – og om håndtering af ebola.

”Mange er nervøse for at skulle arbejde med ebola, fordi de ikke ved, hvordan man beskytter sig og arbejder sikkert,” fortæller Astrid Opstrup, som desværre ikke kan være hjemme og modtage medaljen.

 

Danske sygeplejersker kan gøre en forskel i verden

Før Astrid Opstrup blev udsendt første gang i 2014 havde hun længe gået med en drøm om at rejse ud og arbejde uden for Danmark.

”Det er ikke kun et spørgsmål om at være midt i det akutte, men også en tanke om, at jeg som dansk sygeplejerske har en god uddannelse, og at der mange steder i verden ikke er samme muligheder for sygeplejersker. Jeg vil gerne hjælpe andre sygeplejersker til at blive bedre og give dem en mulighed for at lære mere. Jeg vil gerne gøre en forskel for de sygeplejersker, jeg arbejder sammen med,” siger Astrid Opstrup. 

Medaljer for exceptionelt mod og opofrelse

"Det blev ikke det, man havde frygtet"