Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sundhedsminister i samråd om nordjysk spareplan

På baggrund af de voldsomme spareplaner i Region Nordjylland har Enhedslisten stillet spørgsmål til finansministeren og kaldt sundhedsministeren i samråd. Derfor holdt politisk ordfører Pelle Dragsted forleden møde med en gruppe nordjyske tillidsrepræsentanter for at blive klædt bedre på.

Publiceret: 

10. december 2023

Senest opdateret: 

10. december 2023

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Pelle Dragsted hos Kreds Nordjylland (13).jpg

Foto:

Carsten Lorenzen

Vi holder gerne møder med alle de politikere og partier, der ønsker at høre vores syn på tilstanden i sundhedsvæsenet. Derfor havde Kreds Nordjylland fredag den 8. december samlet et par håndfulde tillids- og fællestillidsrepræsentanter til møde med både Pelle Dragsted og Enhedslistens nye nordjysk valgte sundhedsordfører Runa Friis Hansen på kredskontoret.

Igennem to timer fortalte de tillidsvalgte om de mange konsekvenser af besparelserne på over 300 millioner kroner, mens Pelle Dragsted og Runa Friis Hansen noterede flittigt og stillede opklarende spørgsmål.

Gennem to timer fortalte de nordjyske tillidsrepræsentanter om konsekvenserne af besparelserne på de nordjyske hospitale

Gennem to timer fortalte de nordjyske tillidsrepræsentanter om konsekvenserne af besparelserne på de nordjyske hospitaler.

Foto:

Carsten Lorenzen

Pelle Dragsted

Foto:

Carsten Lorenzen

Mange konsekvenser

Blandt de mange konsekvenser kan nævnes:

  • 230 stillinger nedlægges. Det får konsekvenser for både patienter og personale. Selv om mange at stillingerne er ubesatte på grund af næsten seks måneders ansættelsesstop, er der reelt brug for det personale, der nu skæres væk. Patienterne får dårligere service og kommer på en lang række områder til at vente længere. Personalet skal løbe endnu stærkere, da spareplanerne kun i meget lille omfang fjerner opgaver eller begrænser antallet af patienter og behandlinger.
  • Ambulante patienter som fx dialysepatienter (der kommer på sygehuset tre gange om ugen) skal nu selv medbringe mad og tæpper. Patienterne skal selv vaske tæpperne hver anden uge – de ansatte skal holde øje med, at det sker.
  • Serviceassistenter spares væk mange steder. Det har ellers været et indsatsområde, at praktiske opgaver skulle flyttes fra sygeplejersker til andre faggrupper. Nu føres de tilbage, så sygeplejersker igen skal bruge tid til at fylde hylder og skabe, rydde op, gøre rent og servere mad. Det gælder fx i akutmodtagelsen, hvor en serviceassistent på 30 timer siges op.
  • Brobyggersygeplejerske-funktionen er blevet nedlagt, hvilket kommer til at give en voldsom social slagside og ramme de svageste.
  • Dialysepatienter skal fremover selv måle blodtryk og veje sig hjemmefra - og selv sørge for at have apparaturet til det.
  • På det ortopædkirurgiske område går man tilbage til en dårligere skinne efter lårbensbrud. Den er 3.000 kr. billigere, men også kortere, så patienterne er i større risiko for et nyt brud, hvis de falder igen.
  • De ansatte frygter, at der skal fyres endnu flere i januar-februar, når regionen er klar med ”funktionsplanen”, der skal flytte opgaver og afdelinger mellem matrikler – eller helt nedlægge matrikler. Det sparekrav kommer oven i de 304 millioner kroner i denne spareplan.
  • En hel afdeling af opvågningen på Aalborg Universitetshospital lukkes. Det skulle ellers pege frem mod Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU), hvor dagkirurgiske patienter i højere grad skal indskrives og udskrives direkte i og fra opvågningen frem for på et stamafsnit. Det har sparet mange patienter for tre-fire timer på sygehuset, og sengeafdelingerne har sparet arbejdet med at skrive patienterne ind og ud.

Kolleger utrygge

De mange eksempler fik Pelle Dragsted til at spørge, hvordan det påvirker kollegerne og arbejdsmiljøet. Svaret var klart:

- De føler sig utrygge. De frygter mere overarbejde. De har været igennem en lang proces, hvor de har spurgt sig selv om, hvorvidt de selv bliver ramt. Det betyder også noget for patienterne – og nedskæringerne og færre personaler betyder også flere konflikter med patienter.

De to folketingsmedlemmer fra Enhedslisten vil nu tage de mange eksempler med tilbage til Christiansborg. Og der var stor taknemmelighed over at have fået mulighed for at kigge forbi kredskontoret og høre om konsekvenserne af de store besparelser.

- I har nærmest pligt til at råbe op. Det er bizart, at vi aldrig har været rigere, og alligevel kan vi i et af verdens rigeste lande ikke længere få samme velfærd. Pilen peger mod Finansminister Nicolai Wammen. Regeringen taler om 2030-planen, hvor det er rigtigt, at der er tale om et stort løft. Men det er stadig kun en plan, der ikke er vedtaget, sagde Pelle Dragsted.

Han mener i øvrigt, at det er ”bullshit”, når Regeringen afviser at sende flere penge til regionerne af frygt for at få inflationen til at stige – for virkningen af at lukke hullet i regionernes budgetter vil være tæt på nul. Det viser et svar, han har fået i Folketinget.

Samråd og spørgsmål

Der er endnu ikke sat dato på samrådet med Sundhedsminister Sophie Løhde, men du kan se link til video af besvarelsen af folketingsspørgsmålet til Finansminister Nicolai Wammen herunder.

Spørgsmålets ordlyd:

Mener ministeren, at det er ansvarlig velfærdspolitik, SVM-regeringen står for, når sygehuse i Region Nord aktuelt er nødsaget til at nedlægge 229 stillinger som konsekvens af en underfinansieret økonomiaftale fra maj måned og en netop indgået finanslovsaftale, der ikke imødekommer de massive udfordringer, sundhedsvæsenet står i, bl.a. med personalemangel, samtidig med at regeringen i stedet har valgt at prioritere skattelettelser til de danskere, der i forvejen har så rigeligt?

Se svaret i Folketingssalen her.

Der er stadig ikke sat dato på samrådet med Sundhedsminister Sophie Løhde.

Pelle Dragsted og Runa Friis Hansen lyttede koncentreret.

Pelle Dragsted og Runa Friis Hansen lyttede koncentreret.

Foto:

Carsten Lorenzen