Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Radio havde fokus på anonymisering

P4 Nordjylland brugte torsdag en stor del af morgenudsendelsen på at diskutere anonymisering i journalerne i psykiatrien.

Publiceret: 

19. januar 2023

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
P4 morgen - stor.png

- Jeg skal nok finde ud af, hvor du bor og hvor dine børn går i skole. I skal ikke føle jer sikre, når jeg en gang kommer ud fra psykiatrien.

Sådan beskrev Andrea Lynn Jensen i morges en af sine grænseoverskridende oplevelser i psykiatrien i Region Nordjylland, da P4 Nordjylland hele morgenen satte fokus på ønsket om, at medarbejderne kan blive anonymiseret i journalerne.

Dansk Sygeplejeråd og FOA er gået sammen for at presse på for, at den lovgivning, der faktisk er vedtaget for snart halvandet år siden, også i praksis bliver gennemført. For alt for ofte bliver både sygeplejersker, assistenter og andre truet.

Der har været eksempler på løsnede hjulbolte, verbale og fysiske trusler på arbejde, medarbejdere er blevet opsøgt på sociale medier og nogle gange også privat.

- Der ligger en frygt for, at det, vi dokumenterer i journalerne, er noget patienterne er uenige i. Det kan måske give dem lyst til at konfrontere medarbejderne, sagde fællestillidsrepræsentant Natalie Holst Christensen blandt andet i morgenens grundige behandling af ønsket om anonymisering.

Regionerne er på vej med et it-system, der kan håndtere anonymisering. Men det er tidligst klar i begyndelsen af 2024. Så længe mener de ansatte ikke, at det er rimeligt at vente.

- Der har været dødsfald i psykiatrien, der kan føres tilbage til patienter og de ting, der er skrevet i journalerne, som patienterne ikke har været enige i. Så vi mener ikke, at man har råd til ikke at skynde sig med det her, sagde Natalie Holst Christensen.

Men psykiatridirektør Anette Sloth mente ikke, at det kan fremskyndes.

- Det er komplekst at udvikle systemet. Men det er selvfølgelig helt essentielt for psykiatrien, at medarbejderne føler sig trygge. Deres primære fokus er patientbehandling og pleje, og det er de bare megadygtige til. Så skal vi som arbejdsgivere sørge for ordentlige og trygge rammer. Men som jeg er orienteret er det en teknisk løsning, der ikke bare lige kam implementeres fra den ene dag til den anden, sagde Anette Sloth.

Også fra FOA blev der efterlyst mere fart i arbejdet fra Region Nordjylland.

- Jeg har selv oplevet at blive kontaktet af en patient, der skrev: Nu har jeg ledt gennem 500 profiler – og her er du jo., sagde fællestillidsrepræsentant for FOA i psykiatrien, Tina Brejl Aagaard.

Samme patient gav udtryk for, at han følte sig seksuelt opstemt at hendes nærvær.

- Og hvad bliver så det næste? Det er medvirkende til, at jeg har fået overvågning i mit hjem, fortalte Tina Brejl Aagaard.

Foreningen Bedre Psykiatri blev også interviewet og frygtede, at anonymiseringen ville skade tillidsforholdet mellem patient og behandler.

- Jeg har forståelse og sympati for forslaget. Men det kan medvirke til en dårligere relation mellem behandler og patient, hvor der skal skabes tryghed og tillid. Anonymisering og tjenestenumre vil være med til at ødelægge behandlingen og muligheder og forudsætninger for at stille diagnoser og give den rigtige behandling, sagde Turid Gregersen, formand for Bedre Psykiatri i Aalborg.

Det blev dog afvist af både Tina Brejl Aagaard og Andrea Lynn Jensen.

- Det tror jeg ikke på. Jeg er stadig Andrea, når jeg står over for en patient. Jeg præsenterer mig ikke med et nummer, sagde Andrea Lynn Jensen.

Til gengæld var begge tillidsrepræsentanter enige med Bedre Psykiatri i, at der mangler ikke mindst personaleressourcer. Men påpegede, at de to ting ikke er modsætninger.