Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Løkke vil have sundhedsvæsenet under statslig kontrol og styrke det lokale

På Moderaternes debatmøde i Aalborg talte Lars Løkke om nationale standarder og udligning af den geografiske ulighed i sundhed, men han ville ikke nødvendigvis nedlægge regionerne. DSR pegede på koordinerende sygeplejersker og uddannelse af de borgernære sundhedsansatte som vigtigere end strukturændringer.

Publiceret: 

22. januar 2024

Senest opdateret: 

22. januar 2024

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Moderaterne - debatmøde 19.1 (12).jpg

Foto:

Carsten Lorenzen

Et stykke blankt papir.

Det var det, formand for Moderaterne, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, efter eget udsagn mødte op med til ”Debatmøde om nordjydernes sundhed i dag og i fremtiden”, arrangeret af netop Moderaterne.

Her skulle politikere og sundhedsaktører diskutere tilstanden i sundhedsvæsenet, inden Sundhedsstrukturkommissionen inden sommerferien kommer med sine anbefalingerne til den fremtidige organisering.

Hidtil har Moderaterne været klar fortaler for at nedlægge regionerne. Men på fredagens møde i Aalborg var retorikken lidt mere afdæmpet.

- Især det nære sundhedsvæsen er udfordret. Vi har givet flere penge, men det løser ikke de strukturelle udfordringer. Systemerne taler for dårligt sammen, så vi er nødt til at indrette det anderledes. Derfor vil vi gerne høre om jeres udfordringer, lød det indledningsvis fra Moderaternes sundhedsordfører Monika Rubin.

Sundhedsordfører Monika Rubin indledte.

Sundhedsordfører Monika Rubin indledte.

Foto:

Carsten Lorenzen

To paneler

Efter middagen var opdelt i to paneldiskussioner – en med Lars Løkke, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen og regionsformand Mads Duedahl – en anden med Kreds Nordjyllands forkvinde Christina Windau Hay Lund, en patient og både en praktiserende læge og en sygehuslæge.

Lars Løkke anerkendte, at der er brug for flere penge i sundhedsvæsenet. Men lagde op til, at dagen skulle bruges til at diskutere noget andet.

- I et land med under seks millioner indbyggere kan vi ikke have store forskelle rundt i landet, for eksempel i responstider på akutte udrykninger og i dækningen med speciallæger, hvor der er 2,3 pr. 1000 indbyggere i Nordjylland, men omkring 3,2 i Hovedstaden. Derfor skal sundhedsvæsenet under større national kontrol, og vi skal have bedre samarbejde mellem praktiserende læger, sygehuse og kommuner. Vi skal have ens faglige standarder for kommunerne og bruge mere evidens i kommunerne, sagde Lars Løkke.

Han hæftede sig ved, at både regioner og Kommunernes Landsforening siger, at noget skal laves om.

- Med sundhedsklyngerne har vi konturerne af noget. Men der er ingen beslutningskraft og ingen økonomi i sundhedsklyngerne, lød det fra den tidligere sundhedsminister og amtsborgmester.

Moderaterne - debatmøde 19.1 (22).jpg

- Vi skal have ens faglige standarder for kommunerne og bruge mere evidens i kommunerne, sagde Lars Løkke mens borgmester Birgit S. Hansen lyttede.

Foto:

Carsten Lorenzen

Han hæftede sig ved, at både regioner og Kommunernes Landsforening siger, at noget skal laves om.

- Med sundhedsklyngerne har vi konturerne af noget. Men der er ingen beslutningskraft og ingen økonomi i sundhedsklyngerne, lød det fra den tidligere sundhedsminister og amtsborgmester.

Regionsformand i Nordjylland, Mads Duedahl, var glad for at høre, at Lars Løkke havde medbragt et blankt papir.

- Jeg vil være dybt bekymret, hvis staten har sygehusvæsenet. Det er langt væk, og staten har jo vist, at den har svært ved at styre store driftsenheder. Så forsvinder det nære, sammenholdet og koordineringen, hvor vi med 600.000 indbyggere kender hinanden. 11 kommuner og en regionsformand er en overskuelig størrelse, sagde Mads Duedahl.

Han mente heller ikke, at de regionale forskelle er så store, at det berettiger en større strukturændring.

- Der er kun 7% forskel på responstiden, og der er jo længst mellem husene her i Nordjylland. Der er ingen ulighed i overlevelsen på kræft- og hjerteområderne, hvis man ser på patienter med samme sociale og sundhedsmæssige udgangspunkt, påpegede Mads Duedahl.

I stedet for store strukturændringer pegede regionsformanden på de økonomiske strukturer, hvor der efter hans mening bør indføres en form for kædeansvar for patienterne. Også Lars Løkke talte varmt for et ”end-to-end”-ansvar for patienterne og økonomien.

Lars Løkke, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen og regionsformand Mads Duedahl

Lars Løkke, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen og regionsformand Mads Duedahl

Foto:

Carsten Lorenzen

Koordinering

Heller ikke borgmester Birgit S. Hansen talte for at nedlægge regionerne. Hun var mere optaget af koordinering mellem aktørerne.

- Jeg måtte afsætte en hel dag for at hjælpe min syge mor med at ringe rundt til læge, apotek og kørselskontor. Så vi har brug for at arbejde med én indgang til sundhedsvæsenet. Her kan vi godt stille krav til de praktiserende læger, der nok er landets mest støttede erhverv, sagde Birgit S. Hansen.

Det samme ønske om koordinering frem for strukturændringer gik igen i det andet panel.

- Vi skal have mere koordinering, også for plejen. Du ville være bedre hjulpet, hvis du vidste, at du kunne kontakte en sygeplejerske på det her nummer, da du blev udskrevet, sagde kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund henvendt til Anette Dam Hansen, kroniker efter en tidligere operation for kræft i endetarmen.

Anette Dam Hansen havde fortalt, hvordan hun blev kastet frem og tilbage i systemet – også mellem sygehusene i Aalborg og Hjørring.

- De talte ikke sammen, og i Hjørring ville de give mig medicin, som Aalborg ikke ville give. Min læge var på ferie og jeg følte, at jeg selv skulle tage ansvar for mig eget sygdomsforløb. Jeg blev først rigtig syg, da kræften var væk, men med alt et bagefter, kom systemet virkelig til kort. Jeg kunne have brugt en tovholder, en koordinator, men det var aldrig en mulighed, fortalte Anette Dam Hansen.

Et andet problem er, at der er for få sygeplejersker.

- Når der mangler sygeplejersker, så udskrives patienterne for hurtigt til kommunerne. Samtidig sparer mange kommuner på forebyggelse og sundhedsfremme, selv om det ellers var noget, man burde satse på, sagde Christina Windau Hay Lund.

Flere borgernære sygeplejersker

De hurtigere udskrivelser er sammen med flere multisyge nogle af grundene til, at det er vigtigt, at kommunerne sender deres sygeplejersker på uddannelsen som borgernære.

- Vi skal have styrket det nære med flere kompetencer, med et løft af generalister. Så kan sygeplejerskerne koordinere indsatsen. Men er økonomien fulgt med ud i kommunerne?, spurgte Christina Windau Hay Lund retorisk.

Hun blev bakket op af panelets læger.

- Hvem har ansvaret for hvilken del af dig? Vi skal have entydighed om, hvilken læge der har ansvar for hvad. Jeg vil gerne være familielægen, der har overblikket. Men jeg kan ikke have ansvaret for det hele, for det har jeg ikke forstand på. En mulighed kunne være at samle lægerne til videokonference og aftale opgavefordelingen, sagde praktiserende læge Bolette Friderichsen.

En hospitalslæge pegede også på økonomien som en metode til at ændre på forholdene.

- Sundhedssystemet er kasseopdelt, og der opstår problemer, når vi går fra en kasse til en anden, sagde afdelingslæge og næstforperson i Yngre Læger i Nordjylland Ina Houmann Jensen.

Undervejs var der mange spørgsmål til deltagerne i panelerne – og Mads Duedahl sluttede med en advarsel.

- Jeg er allermest bekymret for en løsning med kun tre regioner, hvor vi skal slås sammen med Midtjylland. Vi har kæmpet – også med Skejby - for vores lægeuddannelse, universitetshospital og for at få alle specialer. Vi havde aldrig fået en lægeuddannelse med kun tre regioner. Det er nærhed og samarbejde, der skal redde det her, sagde Mads Duedahl.

Moderaterne - debatmøde 19.1.2024

Fra venstre: Ina Houman Jensen, hospitalslæge, Bolette Friderichsen, praktiserende læge, Christina Windau Hay Lund, kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråds Kreds Nordjylland Anette Dam Hansen, patient og kroniker

Foto:

Carsten Lorenzen