Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Debatten på DR2: Fremskriv pengene til sundhedsvæsenet

Nedskæringerne i Nordjylland fyldt godt i diskussionen, da Clement Kjersgaard havde inviteret blandt andre vores forkvinde med i Debatten på DR2.

Publiceret: 

8. december 2023

Senest opdateret: 

10. december 2023

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Debatten på DR2

- Ville I komme med penge til Nordjylland, i den drømmeverden hvor der ikke var inflation?

De voldsomme besparelser på de nordjyske sygehuse fyldte en del i torsdagens udgave af Debatten på DR2, hvor værten Clement Kjersgaard afkrævede svar fra Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen.

Han ville nok sende penge, men kun i drømmeverdenen. For i den virkelige verden henviste han – som vi har hørt før – til regeringens 2030-plan.

Det kunne forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Christina Windau Hay Lund, ikke bruge til noget.

- Hvis ikke regeringen fremskriver nogle af de penge, der er afsat til sundhedsvæsenet, så vil vi lave nogle huller, som det vil tage flere år at rette op, påpegede Christina Windau Hay Lund.

Råd til velfærd?

Hun var inviteret i studiet for at diskutere, om vi har råd til velfærd med blandt andre:

  • Søren Pape Poulsen, formand, Konservative
  • Mona Striib, formand, FOA
  • Monika Rubin, politisk ordfører, Moderaterne
  • Jens Klarskov, seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. direktør, DE
  • Grethe Olivia Nielsson, læge og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, EL
  • Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører, Socialdemokratiet
  • Signe Færch, Forkvinde Socialrådgiverforeningen
  • Sophie Bisgaard Farganis, pædagog og tillidsrepræsentant

Monika Rubin fra Moderaterne, der som udgangspunkt ønsker at nedlægge regionerne, talte især om, at sundhedsvæsenet skulle reddes ved strukturændringerne. Også det returnerede Christina Windau Hay Lund overbevisende.

- Jeg er ikke enig i, at problemet skyldes struktur – det skyldes i høj grad mangel på medarbejdere. Vi skal prioritere det nære sundhedsvæsen, men lige nu har vi på sygehusene et presset arbejdsmiljø med timelange ventetider på fx akutmodtagelsen. Alligevel bliver man ved med at spare.

Det starter med lønnen

Søren Pape Poulsen brugte en del af sin taletid på at beskylde regeringen for at købe sig til stemmer ved at love lønstigninger i den offentlige sektor. Og han spurgte retorisk, om man så nu have løst alle rekrutteringsudfordringer ved at give et lønløft gennem trepartsforhandlingerne – selv om ingen havde påstået, at alle problemer med at skaffe personale var løst.

Igen var Christina Windau Hay Lund på banen.

- Vi har været i konflikt fem gange i et forsøg på at få hævet vores løn. Derfor har vi peget på, at der var nødt til at være et politisk spor, hvor der blev tilført flere penge til overenskomstforhandlingerne. Vi har sagt, at det starter med lønnen – også for at fastholde dem, der er ansat i dag, sagde Christina Windau Hay Lund.

Ingen splittelse

Flere af deltagerne i Debatten hævdede, at Regeringen med lønløftet til udvalgte grupper har skabt splittelse i fagbevægelsen. Det blev afvist af alle de faglige repræsentanter – nok mest klart formuleret af forkvinde for Socialrådgiverforeningen Stine Færch, hvis medlemmer foreløbig ikke har fået del i lønløftet.

- Jeg under til fulde de andre faggrupper et lønløft, det er der brug for og det er super positivt. Jeg har ikke hørt en eneste socialrådgiver, der ikke under pædagogerne, sygeplejerskerne, fængselsbetjentene og SOSU’erne det her lønløft. Vi er ikke splittede, sagde Stine Færch.

Se Debatten på DR2