Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

"Kan jeg dø af det, mor?"

Forlag:People`s Press 2011
349 sider
299 kr

Bogen er anmeldt af: 

Afdelingssygeplejerske
Mette Ring

Neuroanæstesiologisk afsnit

Aalborg Sygehus Syd
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

"Kan jeg dø af det, Mor?"
Skrevet af Karin Mørch. 

                                      

Bogen er en beretning om, hvordan en families liv former sig gennem en 10-årig periode, hvor ældste datter Ilya er igennem et svært sygdomsforløb. Ilya har multiple hæmangiomer i sin hjerne, hvoraf de 2 har en størrelse, som giver risiko for akutte hjerneblødninger. Begge forældre påtager sig et stort ansvar og gør en imponerende indsats for at Ilya skal få den bedst tænkelige behandling. Dette sker samtidig med at familien med 3 mindre søskende også skal fungere.

 Ì beretningen følger vi familien fra Ilya`s sygdom konstateres til genoptræningen og start på efterskolen efter hjerneoperationen I Arizona. Ilya`s sygdom udvikler sig og med forældrenes seriøse research, bliver beslutningen at det sikreste sted at få Ilya opereret er i Phoenix, Arizona, hvor der er et stort center for patienter med cerebrovaskulære sygdomme. Interessant er det at få et lille indblik i hvordan det amerikanske sundhedsvæsen fungerer på en højt specialiseret enhed. Specielt kendetegnende for centeret – set med en danskers øjne - er at hospitalet fungerer på højt blus også i aften- og nattetimerne.

Denne bog er en gave til sundhedspersonalet på sygehusene, ikke mindst til dem der arbejder indenfor det neurokirugiske speciale. Beretningen er konstruktiv og giver en så objektiv beskrivelse af forløbet, som man kan forestille sig. Gennem bogen skildres blandt andet hvad TID kan betyde. Det både i forhold til, hvordan man som personale giver sig tid til at tale med patient og pårørende og være der for dem, men også hvordan det ved svær sygdom i hjernen kan handle om at minutters ventetid kan få uafvendelig betydning.

Gennem hele beretningen er det også tydeligt at det er af afgørende betydning at læger og sygeplejersker skaber tillid og påtager sig ansvar for patienten sammen med dennes pårørende. I beretningen om Ilya's sygdomsforløb er det tydeligt, at  der er flere personer, som familien gennem alle årene har haft stor tillid til. Personer som har taget ansvar og hjulpet familien gennem en meget svær tid.


 
Publiceringsdato:
23. februar 2012
Ændringsdato:
23. februar 2012