Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 

Jeg vil arbejde i udlandet

Danske sygeplejersker har en lang tradition for at tage ud i verden og arbejde.

​Som sygeplejerske skal du autoriseres i det land, du vil arbejde i. Kravene til autorisation varierer fra land til land. På denne side har vi samlet en række gode råd, brugbare links og information om de lande, flest sygeplejersker rejser ud til.

​ 

inden du rejser 


Autorisation, opholds- og arbejdstilladelse. Vi har samlet en række vigtige informationer i pjecen 'Job i udlandet'. Se, hvad du skal have styr på, inden du rejser ud. Læs om hvilke regler, der gælder i de forskellige lande og hvad du skal huske, når du vender hjem igen. Læs pjecen

  

 at arbejde i norden 


De fem nordiske lande har indgået en aftale om et fælles nordisk arbejdsmarked for bl.a.
sygeplejersker, der gør det let at få en autorisation som sygeplejerske inden for Norden. 
 
 ​

At arbejde i EU


Som EU-borger kan du frit tage arbejde i hele EU. Sygeplejersker er omfattet af direktiv 2005/36/EF, der sikrer sygeplejersker, læger m.fl. gensidig anerkendelse af deres uddannelser i alle medlemsstater.

 

hvis du vil arbejde i...


Sydafrika og Australien er blandt de lande, som mange danske sygeplejersker søger ansættelse i. Vi har samlet en række links til hjemmesider, der beskriver det at leve og arbejde i de lande, flest sygeplejersker tager til, og giver information om autorisation.

 

kontakt os


Det er en god idé at kontakte os inden afrejse  for at få nærmere oplysninger om medlemskab, forsikring og pension i forbindelse med ansættelse i udlandet: 
 
  • Din Fagforening DSR: tlf. 33 15 15 55
  • Din A-kasse DSA, tlf. 33 15 10 66 
  • Din Pensionskasse PKA, tlf. 39 45 45 45
 
 
 
 

Når du rejser med humanitære organisationer


ebola.jpgFå information om løn og ansættelsesvilkår i internationale organisationer, aktuelle smittefarlige sygdomsudbrud i verden, herunder Ebola i Vestafrika, og procedure ved hjemkomst. 

Kontakt sygeplejerskeorganisationen i det land, du vil rejse til


Kontakt sygeplejerskeorganisationen i det pågældende land inden du rejser ud  og få relevante  informationer vedr. arbejdsforhold mv. For at sikre at du kan få råd og vejledning under din ansættelse i udlandet, anbefaler vi, at du bliver medlem af sygeplejerskeorganisationen i det land, hvori du arbejder. Imens kan du registrere dig som passivt medlem hos DSR, så du slipper for at betale fuld kontingent to steder. Husk også at melde flytning til os.  
 

hvis du vil arbejde i usa


De fleste stater i USA kræver, at udenlandsk uddannede sygeplejersker først består en bedømmelseseksamen - CGFNS (Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools) Qualifying Exam. Den består af både en faglig og en sproglig test. Efter at have bestået CGFNS-eksamen skal sygeplejersker søge autorisation i den stat, hvor de skal arbejde - hvilket kræver endnu en eksamen. Læs mere om CGFNS-eksamen

 ​

hvis du VIl arbejde i grønland


Løn- og ansættelsesvilkårene adskiller sig i vidt omfang fra det, der kendes i Danmark. Og for at arbejde som sygeplejersker i Grønland kræves grønlandsk autorisation, Kontakt derfor altid Peqqissaasut Kattuffiat/Grønlands Sygeplejerskeorganisation, før en stilling accepteres.

 

Skat, pension og dagpenge


Det er muligt at få EØS-dagpenge i op til tre måneder, hvis du tager til et land inden for det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein) og søger job. Hvis du af andre grunde rejser til udlandet lige efter eksamen, kan du, hvis du melder dig ind i en A-kasse, før du rejser, være dagpengeberettiget, når du kommer hjem, uanset om du har arbejdet i udlandet. Du må dog højst være bortrejst op til to år, herefter mister du retten.
 
Ophold og arbejde i udlandet kan have betydning for din efterløn og folkepension. Læs mere her.
Kontakt Udbetalingdanmark for rådgivning.