Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Tilsyn: Medarbejdere udsættes for sundhedsrisiko

Sygeplejersker og læger på akutafdelingen på Regionshospitalet i Randers har et meget presset arbejdsmiljø, viser tilsynsrapport. DSR vil have de ansvarlige til at gribe ind.

  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk

I 2012 var Arbejdstilsynet på besøg på hospitalet i Randers, og flere steder blev arbejdsmiljøet betegnet som værende farligt for medarbejdernes helbred.

”Arbejdstilsynet vurderer derfor samlet, at arbejdet med patienter i akut sengeafsnit udsætter medarbejderne for en sikkerheds og sundhedsmæssig risiko,” står der blandt andet i rapporten fra akut sengeafsnit, skriver Berlingskes Nyhedsbureau.

Kredsformanden for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, Else Kayser, er ikke overrasket over at høre om et meget presset arbejdsmiljø.

”Tilsynsrapporterne ligger lige i kølvandet på de store omstruktureringer og nedskæringer, der har været i Region Midtjylland på hospitalerne som følge af den stramme økonomiske ramme, der har været og er lagt ned over regionerne, ” siger hun og fortsætter:

”Personalet og patienterne bløder. De har båret prisen for, at regionen er nået i mål med besparelserne," siger formanden og henviser til de store besparelser i 2010 og 2011.”

Massive problemer med overbelægning
På Regionshospitalet Randers har Dansk Sygeplejeråd igennem lang tid haft flere samtaler med både personale og hospitalsledelse om de dårlige forhold.

”Vi var deroppe i juli 2012, hvor vi talte om de rapporter, som Arbejdstilsynet havde lavet. Hospitalsledelsen fortalte om de handleplaner, som de ville udføre, og det hjalp også hen over sommeren. Men så gik det galt igen,” siger Else Kayser, der også har holdt fem møder med personalet på sygehuset i løbet af det seneste år.

Og ifølge kredsformanden for Dansk Sygeplejeråd så skyldes det store pres hovedsagelig overbelægning, der kun kan løses ved at koordinere sengekapacitet, personaleressourcer og samspillet mellem region, kommuner og de praktiserende læger.

”Det er jo et konstant problem og ikke en virusepidemi, som nogle politikere forsøger at gøre det til,” siger Else Kayser.

Hele landet er ramt
Situationen i Randers er ikke noget særsyn. På hospitaler landet over spreder høj belægningsprocent og dårligt arbejdsmiljø sig.

”Vi ser det over det hele, og derfor rejser vi nu spørgsmålet om, hvad vil vi med vores sundhedsvæsen? Vi hører, at der ikke er tid til den grundlæggende pleje og omsorg. Vi har jo et sundhedsvæsen, fordi vi skal tage os af folk,” siger hun.
 
Dansk Sygeplejeråd opfordrer derfor nu til, at regionen og alle ansvarlige politikere kaster lys over problemerne på hospitalerne og komme med løsninger.

”Vi skal gøre det nu, for vi skal gøre det for vores patienter, men også i forhold til os selv," siger Else Kayser, kredsformand. 
Publiceringsdato:
13. februar 2013
Ændringsdato:
13. februar 2013