Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejestuderende foretrækker provinsen

Antallet af 1. prioritetsansøgere til sygeplejerskeuddannelsen er vokset markant på landsplan, og de uddannelsessøgende foretrækker i stigende grad at studere i provinsen.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Mads Krøll Christensen, mkc@dsr.dk

Stadig flere vil være sygeplejerske, viser ny opgørelse over antallet af 1. prioritetsansøgere til landets sygeplejeskoler. Tallene, der stammer fra de danske professionshøjskoler, afslører en stigning på 11 procent i år i forhold til sidste år. Tallene vækker glæde i Dansk Sygeplejeråd.
 
”Det er bestemt glædeligt. Jeg tror, at interessen skyldes, at sygeplejerskeuddannelsen dels giver et væld af muligheder, og dels er en relativ sikker vej ind på arbejdsmarked, krisetider eller ej,” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
 
Færre ansøgninger i hovedstaden
Der er markante geografiske forskelle i udviklingen. For mens sygeplejerskeuddannelserne i hovedstaden oplever faldende interesse til uddannelsen, så nærmest vælter det ind med ansøgninger til sygeplejeuddannelserne i provinsen.
 
Sygeplejerskeuddannelserne Metropol i København og Diakonissen på Frederiksberg har tilsammen oplevet et fald i antallet af 1. prioritetsansøgere i 2013 på 10 procent i forhold til sidste år. Modsat har man hos eksempelvis University College Sjælland, der dækker sygeplejeuddannelserne i Roskilde, Slagelse, Næstved og Nykøbing Falster, oplevet en stigning i antallet af ansøgere på hele 30 procent.
 
”Historisk set har uddannelsesstederne i hovedstaden været meget søgte. Det har haft den konsekvens, at uddannelserne har været nødt til at afvise egnede ansøgere, mens der har været tomme pladser i provinsen. Derfor er det bestemt godt, at flere vælger uddannelsesstederne i provisen,” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd
 
Sikre arbejdskraft i tyndt befolkede områder
Også VIA University College, der udbyder sygeplejerskeuddannelserne i Aarhus, Horsens, Silkeborg, Holstebro, Viborg og Thisted har oplevet et boom i 1. prioritetsansøgninger. Alene i forhold til sidste år er antallet steget med 16 procent.
 
”Kigger vi lidt frem i tiden, ved vi, at behovet for sygeplejersker vil vokse markant. Det gælder ikke mindst i landets ydreområder. Også set i det lys, er den stigende søgning til provinsen positiv, hvis de studerende søger job i området, når de er færdiguddannet. Og det tror jeg, at der er større sandsynlighed for, end hvis de havde læst i hovedstaden,” siger Dorte Steenberg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd.

University College Lillebælt (UCL), der er betegnelsen for sygeplejerskeuddannelserne i Odense, Vejle og Svendborg, har modtaget 22 procent flere 1. prioritetsansøgninger i år i forhold til sidste år, mens det tilsvarende tal hos UC Syddanmark er 20 procent, hos Professionshøjskolen University College Nordjylland er tallet 20 procent, på Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland 31 procent og på Bornholm har de fået en enkelt 1. prioritetsansøgning mindre end sidste år.
 
Den 30. juli får ansøgerne besked om, hvorvidt de er optaget på sygeplejerskeuddannelsen eller ej.
Publiceringsdato:
25. juli 2013
Ændringsdato:
25. juli 2013