Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejersker advarer Thorning mod "tom snak"

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede i sin åbningstale i folketinget, at regeringen vil opprioritere psykiatrien. Dansk Sygeplejeråd efterlyser, at der følger nye penge med, ellers er det tom snak, lyder det.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk

Regeringen vil gøre en ekstra indsats for psykisk syge. Det var budskabet, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag den 1.oktober holdt åbningstale i folketinget.

”Det er på tide, at et menneske med depression eller skizofreni bliver taget lige så alvorligt som en patient med brækket ben eller KOL”, sagde statsministeren.

Hun henviste til, at regeringen de kommende to år vil give psykisk syge patienter samme rettigheder som fysisk syge, så ingen der har brug for hurtig behandling skal vente mere end en måned.

Men i Dansk Sygeplejeråd, der repræsenterer landets omkring 70.000 sygeplejersker, er man kritisk overfor statsministerens løfter.

”Patienterne og medarbejderne i psykiatrien har igennem mange år slet ikke fået de nødvendige ressourcer, og det slider voldsomt. Og når statsministeren nu lover markante forbedringer uden samtidig at sende penge med, så er der en stor risiko for, at det ender i tom snak, og det bliver de psykisk syge ikke raske af”, lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Mindre tvang kræver flere ressourcer
Sygeplejerskerne påpeger dog, at regeringen for alvor kan træde i karakter, hvis der bliver tilført ressourcer til psykiatrien ved den kommende finanslov.

”Lige nu venter vi på anbefalingerne fra regeringens psykiatriudvalg, som må være lige på trapperne. Og hvis de er ambitiøse, og der samtidig bliver tilført nye ressourcer i finansloven, så begynder det jo at ligne en reel opprioritering, og det vil være meget positivt”, siger Grete Christensen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt fortalte også, at regeringen vil gøre op med den stigende brug af tvang i psykiatrien, og man vil lave forsøg med bæltefri afdelinger.

Dansk Sygeplejeråd kalder initiativet interessant, men fastholder, at tvang i psykiatrien ofte er et udtryk for manglende ressourcer.

”Der er ingen, som ønsker at bruge tvang overfor patienterne. Det kan dog være en nødvendig udvej, hvis patienterne er til fare for sig selv eller andre. Men vi ved også, at gode fysiske rammer og løbende videreuddannelse af personalet kan være med til at forebygge konfrontationer, og derfor er der brug for flere ressourcer”, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, som understreger, at flere specialuddannede sygeplejersker også kan være med til at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

Publiceringsdato:
01. oktober 2013
Ændringsdato:
01. oktober 2013