Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejersker på hospitaler: Patientsikkerheden er i fare

43 procent af landets sygeplejersker mener, at deres arbejdsdag er så travl, at det kan gå ud over patienternes sikkerhed. Det viser en ny undersøgelse.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk og analyse af Simon Martin Hansen, sha@dsr.dk 
 
Forkert medicin til patienter. Blodprøvesvar der bliver glemt. Og oversete symptomer på sygdomme. Det er nogle af de fejl som kan ske, fordi personalet på danske sygehuse skal løbe stærkere og stærkere.
 
”Jeg har det rigtig skidt med, at gå på kompromis med min sygeplejefaglighed. Men det sker desværre jævnligt på grund af, at der er for mange opgaver og for lidt personale”, siger Louise Kure, sygeplejerske på Rigshospitalet.
 
I en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd foretaget af Megafon, svarer 43 procent af hospitalssygeplejerskerne, at de er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsdag er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed.

”Selv om jeg og mine kolleger hver dag forsøger at give patienterne den optimale sygepleje og behandling, så sker det, at vi begår fejl på grund af arbejdspresset. Det kan være små og store ting, men uanset hvad er det dybt utilfredsstillende”, siger Louise Kure.
 
Langt færre til opgaverne
Ifølge Dansk Sygeplejeråd er aktivitetsvæksten på sygehusene næsten fire gange større end væksten i antallet af ansatte set over en tiårig periode. Den høje aktivitetsvækst svarer populært sagt til, at hver gang der for ti år siden var 100 fuldtidsbeskæftigede, der udførte pleje og behandling af patienter, så er der kun 75 fuldtidsbeskæftigede i dag.
 
”Det siger sig selv, at når der konstant er et politisk krav om, at personalet skal øge produktiviteten, så får det negative konsekvenser for kvaliteten i sygeplejen og behandlingen. Der er grænser for hvor meget, man kan skære uden det rammer patienterne, og den grænse er overskredet mange steder”, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
 
Hun peger på, at det nødvendigt, at de ansvarlige politikere på Christiansborg og i regionerne sikrer, at hospitalerne har rimelige rammer, så man ikke skal gå på kompromis med patientsikkerheden.
 
”Når så mange sygeplejersker oplever, at patientsikkerheden bliver sat over styr på grund af arbejdspres, så skal alle alarmklokker ringe. Og det skal politikerne og ledelserne tage alvorligt og handle på”, siger Grete Christensen og fortsætter:
 
”Derfor skal der være nok personale på arbejde, klare prioriteringer af opgaver og mulighed for videreuddannelse, som kan løfte kvaliteten og gøre arbejdsgange smidigere”.

I alt har 1.023 hospitalssygeplejersker svaret i undersøgelsen.

Læs hele undersøgelsen

Se indslag i TV Avisen om sygeplejersker og patientsikkerhed​ (Indslaget begynder 5.43 sek. inde i udsendelsen)

Læs mere om sygeplejerske Louise Kures oplevelser i sundhedsvæsenet

Læs mere om sygeplejersker, der ikke vil gå på kompromis med fagligheden

Læs mere om ledelsens rolle i forhold til patientsikkerhed

Publiceringsdato:
28. oktober 2013
Ændringsdato:
28. oktober 2013