Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

DSR: Lavere cigaretpriser vil gøre flere danskere syge

Dansk Sygeplejeråd kalder det sundhedsskadeligt og uansvarligt, at sænke cigaretafgifterne, sådan som Liberal Alliance foreslår i de aktuelle vækstforhandlinger.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk

Liberal Alliance foreslår nu midt under vækstforhandlingerne, at regeringen sænker afgifterne på cigaretter. Et internt notat viser ifølge Berlingske, at staten kan tjene 175 millioner kroner på den løsning. Men det vil være at gamble med danskernes sundhed, lyder det fra landets sygeplejersker.
 
”Hvis det her forslag bliver gennemført, så vil antallet af rygere formentlig stige og antallet af danskere, som kvitter cigaretterne vil falde. Dermed vil flere blive syge. Det er dybt uansvarligt, og jeg har meget svært ved at se, at det skulle give flere penge i statskassen. For sundhedsudgifterne vil stige, og man vil trække folk ud af arbejdsmarkedet på grund af sygdom,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
 
Og selv om hun ikke tror, at regeringen i sidste ende vil være med til at indføre billigere cigaretter, så frygter hun det værste.
 
”Vi har set, at regeringen er parat til at gå meget langt for at tilgodese erhvervslivet på alle mulige måder. Men jeg håber virkelig, at det her forslag bliver afvist, for det vil være et alvorligt tilbageskridt for danskernes sundhed, og det giver ingen mening i forhold til at skabe varig og holdbar vækst,” siger Grete Christensen.

Stort reparationsarbejde
I weekenden forhindrede Liberal Alliance, at en planlagt stigning i afgifterne på cigarillos og cerutter kom med i aftalen om første del af vækstplanen, erfarer Berlingske. Afgifterne på de nævnte produkter er ikke steget siden 1978 som andre tobaksvarer, og derfor havde Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti sammen med regeringen fundet fælles forståelse for at fordoble stykafgiften på de produkter, hvilket ville give 20 millioner kroner mere til yderligere vækstinitiativer.
 
”Jeg kan ikke lade være med at tænke, at der bliver et stort reparationsarbejde for regeringen, hvis den vil overholde regeringsgrundlagets mål om at styrke forebyggelsen, for lige nu går det den forkerte vej,” siger Grete Christensen.
 
Formanden for Dansk Sygeplejeråd påpeger, at regeringen i forbindelse med vækstaftalen allerede har sænket afgifterne på øl og sodavand.
 
”Forebyggelseskommissionen anbefalede klart at forhøje afgifter på det usunde, og den her regering har slået sig op på, at den ville følge det. Det er ærgerligt, at der bliver skruet ned for ambitionerne, for vi har brug for, at der bliver gjort langt mere for at forebygge især kroniske sygdomme som fx diabetes og KOL, ” siger Grete Christensen. 
Publiceringsdato:
23. april 2013
Ændringsdato:
23. april 2013