Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Stor pris til forsker i ytringsfrihed

Lektor ved Roskilde Universitet Rasmus Willig fik onsdag den 14. november FTF-prisen på 100.000 kroner for sit arbejde med at afdække vilkårene for ansattes ytringsfrihed. En klar markering, om at der skal værnes om de ansattes mulighed for at ytre sig, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Ytringsfriheden er under pres på mange arbejdspladser. Flere undersøgelser viser det, og også blandt sygeplejersker hersker frygten for konsekvenserne, hvis man åbner munden og for eksempel kritiserer forhold på arbejdet.

Derfor uddelte hovedorganisationen FTF på sin kongres i Falconer Centret i København 100.000 kroner til lektor Rasmus Willig for sit arbejde med afdække vilkårene for ytringsfrihed. FTF uddeler prisen ved hver FTF-kongres hvert tredje år.

FTF er hovedorganisation for en lang række faglige organisationer heriblandt Dansk Sygeplejeråd, og repræsenterer ca. 500.000 ansatte i den offentlige og private sektor.

Rasmus-Willig-web.png
Foto: Jesper Ludvigsen

”På baggrund af ytringsfrihedens nødvendighed har vi valgt at give prisen til én af de stemmer, der har blandet sig i debatten – og som vedholdende har talt for den demokratiske nødvendighed af at sikre de ansattes ytringsfrihed. Ikke mindst når styringsformer som New Public Management og den almindelige krisebevidsthed gør det sværere og sværere for den enkelte lønmodtager offentligt at påpege, når noget er helt galt på vedkommendes arbejdsplads”, sagde formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, i sin begrundelse for valget af Rasmus Willig.


Dansk Sygeplejeråd har gennem flere år markeret sig på vegne af medlemmernes ret til at ytre sig – og har gennem en række initiativer og aktiviteter sat ytringsfriheden på dagsorden.

”Sygeplejersker oplever forholdene i sundhedsvæsenet i forreste række hver eneste dag. Og hvis de ikke kan råbe op, når patienter bliver udsat for kritisable forhold, så er vores sundhedsvæsenet dårligt stillet,” siger DSRs formand, Grete Christensen, der understreger, at det er positivt, at mange sygeplejersker vælger at gøre deres ledelse opmærksom på problemerne i første omgang.

”I de tilfælde, hvor det ikke hjælper, er det klart en mulighed for vores medlemmer at gå til pressen. Sygeplejersker har ret til at udtale sig om kritisable arbejdsforhold, så længe de overholder deres tavshedspligt, og derfor er jeg også glad for, at vi gennem FTF kan markere vores kamp for at sikre ytringsfriheden ved at give Rasmus Willig FTF-prisen, ” siger Grete Christensen.

Sygeplejerskers ytringsfrihed er et område, som Dansk Sygeplejeråd følger meget tæt. Sygeplejerådet har blandt andet taget en række initiativer for at fremme ytringsfriheden. Eksempelvis uddeler fagbladet Sygeplejersken ytringsfrihedsprisen ’Kirsten Stallknecht Prisen’ hvert andet år. Prisen går til en sygeplejerske, som har markeret sig i den offentlige debat.

Dansk Sygeplejeråd har oprettet en temaside ytringsfrihed. Siden er fyldt med gode råd, vejledning, fakta, artikler og undersøgelser.

Læs Dansk Sygeplejeråds temaside om ytringsfrihed

 

Følg FTFs kongres

 

Publiceringsdato:
14. november 2012
Ændringsdato:
14. november 2012