Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sammen kan vi løfte psykiatrien

Under overskriften ”Sundhedsorganisationerne i samråd” var 16 organisationer på Sundhedsområdet inviteret til fælles sundhedspolitisk debat. Rollerne var byttet rundt, så politikerne bestemte emnerne og stillede de kritiske spørgsmålene.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

​Af: Karen Lund, klu@dsr.dk
Samrådet bød på 5 runder, hvor der blev debatteret heftigt om emnerne den kommunale psykiatriindsats, ulighed i sundhed, hverdagsrehabilitering, forebyggelse, ligestilling af somatik og psykiatri. De forskellige organisationers formænd fik skiftevis rollen som ”minister”, der skulle svare godt for sig indenfor forskellige emner.
 
Grete kom godt fra start i rollen som minister overfor sundhedsordfører for SF Özlem Cekic og næstformand i KL Erik Nielsen. Hun blev af Erik Nielsen krævet svar på, om faggrupperne overhovedet indbyrdes kan samarbejde om opgaven – og hvor kompetencerne ligger. ”Vi er klar til et godt samarbejde, som vi altid er”, lød det fra Grete Christensen der uddybede det yderligere:
 
”Udfordringerne er blevet større og opgaverne har ændret sig i den kommunale psykiatriindsats. Der også være et nyt fokus på, hvordan faggrupperne i fællesskab kan forbedre indsatsen for mennesker med psykiske lidelser. Det er vigtigt, der er fokus på det netop nu, hvor regeringen søger at indgå en aftale med KL om fastsættelsen af et nationalt rehabiliteringsmål for den kommunale indsats for mennesker med psykisk lidelse”, sagde Grete Christensen og understregede samtidigt vigtigheden af, at faggrupperne bliver inddraget i planerne. Konkrete planer skal løfte psykiatrien
”Den store udfordring er, at kommunerne laver helt konkrete planer for, hvilke indsatser de vil lave på området. Det er vigtigt at involvere faggrupperne og herunder sygeplejerskerne i, da de har den faglige indsigt og erfaring. På den måde kan man lokalt styrke en positiv udvikling hos psykisk sårbare mennesker, så flere bliver i stand til at leve et selvstændigt liv med tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Det skal med i forhandlingerne, hvis det står til mig”, lover Grete Christensen.  
 
”Ønsket er i fællesskab at få lavet en god aftale, hvor man sammen kan rigtig meget. Det skal med ind i forhandlingerne. Det afgørende, at alle faggrupper er med til at lave en god plan for fremtidens kommunale psykiatriindsats.” siger Grete Christensen og afslutter hendes første omvendte samråd, hvor de øvrige deltagere i panelet også satte fokus på de sundhgedsfaglige udfordringer i fremtiden.  

Deltagerne i debatten
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd deltog i debatten sammen med med sundhedsordfører Özlem Cekic, formand for Danske Regioner Bent Hansen, borgmester og næstformand Erik Nielsen, sundhedsordførere Flemming Møller Mortensen, Stine Brix mfl.  

Læs mere om Dansk Sygeplejeråd på Folkemødet på DSR’s temaside og følg med på Twitter #FMdk14 og på DSR’s Facebookside

Publiceringsdato:
14. juni 2014
Ændringsdato:
14. juni 2014