Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Region Midt: Afdelinger skal punge ud for patientskader

Ny ordning i Region Midtjylland skal straffe afdelinger økonomisk, hvis patienter kommer til skade under behandlingen. Det skriver Berlingske. ”Politikerne løber fra ansvaret,” lyder reaktionen fra Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
​Hvis én af jeres patienter kommer til skade, må I selv betale erstatningen, eksempelvis ved at undlade at besætte sygeplejerskestillinger, som bliver ledige. Så klar er meldingen til hver enkelt afdeling på alle hospitalerne i Region Midtjylland. Det skriver Berlingske. 
 
”Vi vil gerne sikre, at kvalitet kommer højt op på dagsordenen på alle afdelinger. Ordningen kan forhåbentligt bidrage til, at den kraftige stigning i antallet af erstatningssager vil begynde at flade ud,” udtaler formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Bent Hansen(S), til Berlingske.

Ifølge avisen skal erstatninger, som hidtil er blevet dækket af en central pengekasse på regionsgården, fremover finansieres af den enkelte afdeling ud af sit eget budget.
 
”Det hidtidige system med en ekstern kasse, der dækkede erstatningerne, har været med til at sende et signal om, at det gør ikke så meget med disse sager. Med betalingen skruer vi op for alvoren, så en afdeling, som pludselig må af med én mio. kr. i erstatning, må indse, at så er der tre sygeplejersker, man ikke har råd til,” siger Bent Hansen endvidere til avisen. 
 
DSR: Politikerne løber fra ansvaret
I Dansk Sygeplejeråd kalder næstformand Dorte Steenberg den midtjyske ordning for ’Fuldstændig skæv’.
 
”Helt grundlæggende løber politikerne fra deres ansvar. Fejl og utilsigtede hændelser bunder oftest i mangelfulde rammer, såsom for lav normering, for stort arbejdspres, for højt arbejdstempo, uhensigtsmæssig indretning og så videre. Rammerne er politikernes ansvar, ikke personalet. Med ordningen skubber politikerne i virkeligheden deres eget ansvar over på personalet,” udtaler Dorte Steenberg til dsr.dk 
 
Frygter dårligere kvalitet
Dorte Steenberg forudser yderligere, at ordningen i virkeligheden kan risikere at forringe kvaliteten i sundhedsvæsenet.
 
”Hvis en afdeling eksempelvis risikerer ikke at kunne besætte en sygeplejerskestilling, fordi de skal betale en erstatning, så hæver det ikke ligefrem kvaliteten. Tværtimod. Ligesom man kan forestille sig, at nogle afdelinger vil forsøge at undgå komplicerede patienter, hvor risikoen for skader er stor, fordi det kan blive dyrt. Med andre ord risikerer vi at få A og B patienter,” siger hun til dsr.dk og understreger:
 
”I det hele taget synes jeg, at det er en underlig tilgang, som regionen udviser. Når regionen konkluderer, at personalet i højere grad vil forsøge at undgå fejl, hvis det har konsekvenser for afdelingens budget, er det jo det samme, som at sige, at personalet ikke tager patientskader alvorligt, når regionen betaler erstatning. Og det er noget vrøvl.”

Sidste år var beløbet vokset til 766,3 millioner kroner i erstatning.
 
Kilde: Berlingske, den 14. november
Publiceringsdato:
14. november 2012
Ændringsdato:
14. november 2012