Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Vilde tal: Sct. Hans afdeling nedbringer tvang

Antallet af bæltefikseringer og tvangsmedicineringer er på ti år gået fra 573 tilfælde til fire på en af de store afdelinger på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Det sker efter, at personalet har fået efteruddannelse i en ny og mere imødekomne behandlingsform, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk

På afdeling M på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde er der omkring 70 patienter, som både lider af en psykisk sygdom og har et misbrug. Her har mange af medarbejderne været på en etårig uddannelse i kognitiv miljøterapi, og det har givet markante resultater.
 
”Vi bruger næsten ikke tvang i dag. Og det skyldes blandt andet, at vi igennem flere år har arbejdet med kognitiv miljøterapi, hvor vi i langt højere grad møder patienterne i øjenhøjde. Vi bevæger os væk fra ekspertrollen og støtter i stedet patienterne til selv at finde ud af, hvad der hjælper dem. Og hvis de fx ikke har lyst til at stå op om morgenen, så får de lov til selv at bestemme. Det giver langt færre konfrontationer”, fortæller Ole Bille, udviklingssygeplejerske på afdeling M. 
 
Investering betaler sig
Regeringens Psykiatriudvalg offentliggjorde i går anbefalinger, som skal nedbringe brugen af tvang i psykiatrien markant. Og netop kompetenceudviklingen af personalet og ændringen i behandlings og plejemiljøet har betydet et signifikant fald i anvendelsen af tvang på afdeling M. I 2002 blev 19 patienter udsat for i alt 127 bæltefikseringer. I 2012 blev kun tre patienter udsat for en enkelt bæltefiksering.
 
Samtidig er der også sket i voldsomt fald i antallet af tvangsmedicineringer. I 2002 blev fem patienter udsat for i alt 446 tvangsmedicineringer. I 2012 blev kun enkelt patient udsat for et tilfælde af tvangsmedicinering, oplyser Marina Nielsen, klinisk oversygeplejerske på afdeling M.
 
”Det har krævet, at både personale og ledelse troede på, at det ville blive en succes, og at vi har stået fast på projektet, også når det har mødt modstand. Samtidig så er det essentielt, at ledelsen er villig til at investere i fremtiden, ellers kan det ikke lade sig gøre”, siger hun.

Kompetenceudvikling gavner patienter
I Dansk Sygeplejeråd glæder man sig over de gode erfaringer fra Psykiatrisk Center Sct. Hans.
 
”Eksemplet fra afdeling M viser, hvorfor det giver mening at give sygeplejersker efteruddannelse. Det er helt nødvendigt, at medarbejdere løbende får kompetenceudvikling og nye input, som kan styrke plejen og behandlingen af patienterne. Derfor skal psykiatrien have nok ressourcer, så det kan tilbydes”, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og henviser til, at regeringen skal tilføre penge til psykiatrien, hvis psykiatriudvalgets anbefalinger skal føres ud i livet.

Læs hele historien i DSR's nyhedsbrev Synergi
Publiceringsdato:
08. oktober 2013
Ændringsdato:
08. oktober 2013