Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Professor: Danmark spilder kvinders talent

Nye beregninger fra professor Nina Smith viser blandt andet, at vi som samfund slet ikke får nok ud af at uddanne et stadigt stigende antal kvinder, og det svækker landets økonomi.  Finansminister Bjarne Corydon (S) er overrasket, og siger til Mandag Morgen, at beregningerne bør give anledning til debat.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Der er stor forskel på, hvor meget kvinder og mænd økonomisk bidrager med til velfærdsstaten. Kvinder er en ”underskudsforretning” målt over hele livet, mens mænd betaler mere til samfundskassen, end de får tilbage.


En nyfødt dansk pige vil i snit modtage 1,6 million kr. mere fra det offentlige i form af overførsler og offentlige velfærdsydelser, end hun kommer til at bidrage med via skatter og afgifter gennem sit liv.

For en nyfødt dreng er det lige omvendt. Han vil i snit komme til at bidrage med 0,6 million kr. mere, end han vil modtage i sit liv – altså en forskel på 2,2 millioner kr. sammenlignet med den nyfødte pige.

Beregningerne kommer bl.a. fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Nina Smith.

Årsagerne til forskellene mellem mænd og kvinder er blandt andet, at kvinder generelt får lavere løn end mænd og har en lavere erhvervsfrekvens. Mænd arbejder knap seks timer mere om ugen end kvinder i snit. Kvinder tager også langt den største del af barslen og har større fravær pga. børns sygedag. Langt flere mænd end kvinder har lederambitioner og ender på direktionsgangen eller i bestyrelseslokalet. Kvinder trækker sig også tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, og de lever i snit godt fire år mere end mænd.

Finansminister Bjarne Corydon betegner den nye opgørelse som ”opsigtsvækkende”.

”Det er interessante tal og giver naturligvis anledning til at tage en debat om, hvad der er årsag til denne udvikling, frem for bare en banal konklusion om, at mænd bidrager til velfærdsstaten, og det gør kvinder ikke. Og her tager jeg landets kvinder i forsvar,” siger Bjarne Corydon til Mandag Morgen.

Professor Nina Smith fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet har lavet beregningerne på baggrund af tal fra Det Økonomiske Råds sekretariat. Hun mener, at den store kønsforskel svækker Danmarks finanspolitiske holdbarhed, og efterlyser politiske initiativer til at styrke den fremtidige finansiering af velfærdssamfundet.

”Selv om danske kvinder har været flere årtier på arbejdsmarkedet, er de stadig i en økonomisk situation, hvor de er afhængige af forsørgelse. Forskellen er bare, at det ikke længere er ægtemanden og familien, der er forsørgeren, men velfærdsstaten. Der er behov for at nytænke familievenlige velfærdsordninger som barselsordninger, hvis forskellen mellem mænd og kvinder skal mindskes, og kvinder i større grad skal bidrage til at sikre finanspolitisk holdbarhed. Som velfærdsstaten er indrettet nu, spilder Danmark både talent og uddannelsesinvesteringer,” siger Nina Smith.

Læs mere om forskellene på kvinder og mænd

Publiceringsdato:
31. januar 2013
Ændringsdato:
31. januar 2013