Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Ny rapport: Socialt udsattes sundhed ikke forbedret

Rådet for Socialt Udsatte konkluderer i ny rapport, at socialt udsatte har mærkbar ringere sundhed end befolkningen generelt. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af: Mads Krøll Christensen, mkc@dsr.dk

De seneste fem års indsats for bedre sundhed til socialudsatte har ikke givet mærkbare resultater. Det konkluderer Rådet for Socialt Udsatte, skriver Berlingske Nyhedsbureau i dag. Rådet gennemfører hvert femte år en undersøgelse af de socialt udsattes sundhedsprofil i Danmark. Og konklusionen i den nye rapport, der udkommer i dag, er klar: Socialt udsattes helbred halter langt bagefter det generelle sundhedsniveau i den danske befolkning.

”Der er enormt lang vej endnu, hvis vi skal have lighed i forhold til sundhed for alle sociale grupper i Danmark. Vi kan konkludere, at indsatsen de seneste fem år slet ikke har været tilstrækkelig, og der er stadig en kæmpe kløft mellem befolkningen generelt og de socialt udsatte,” siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen til Berlingske Nyhedsbureau.

Mere stress og flere selvmordsforsøg
Forskellene slår eksempelvis igennem på tre områder: Langvarig sygdom, selvmordsforsøg og stressniveau. Mens tre ud af ti blandt danskerne generelt har oplevet at være langvarigt syge, er det hele seks ud af ti socialt udsatte. Samtidig har kun én procent af danskerne prøvet at begå selvmord, mens hele 43 procent af de socialt udsatte har forsøgt at tage deres eget liv. Derudover føler mere end seks ud af ti af de socialt udsatte sig stressede mod én ud af ti i befolkningen generelt.

”Det er en helt uacceptabel stor forskel. Der er brug for nogle strukturelle forbedringer og tiltag på
sundhedsområdet, for det er sådan noget, der rykker for alvor,” siger Jann Sjursen til Berlingske Nyhedsbureau.

Sygeplejersker reducerer den sociale ulighed  
Dansk Sygeplejeråd har længe arbejdet for at minimere den sociale ulighed i sundhed. Formand Grete Christensen peger på, at både samfundet og den enkelte betaler en stor pris for den sociale ulighed i sundhed, men at sygeplejersker kan medvirke til at nedbringe uligheden.

 ”Eksempelvis er socialsygeplejersker med til at sikre lige adgang til sundhedsydelser for alle borgere. Men det er utroligt vigtigt, at sygeplejersker får rum til at lave opsøgende sygeplejeindsatser for de socialt udsatte borgere i deres eget miljø,” siger Grete Christensen til dsr.dk og fortsætter:

"Der er absolut plads til større politiske indsatser. Sundhed og sygdom afhænger i høj grad af sociale forhold, men de socialt udsatte har ikke fået gavn af, at folkesundheden generelt er forbedret de senere år. Det skal vi ændre på. Politisk vilje er det første skridt."

Kilde: Berlingske Nyhedsbureau, den 10. december 2012
Publiceringsdato:
10. december 2012
Ændringsdato:
10. december 2012