Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejersker plages af rygskader

Selvom der er fremskridt at spore, er det stadig hårdt for kroppen at være sygeplejerske. Det viser nye tal fra DSR's Analyseafdeling. Der er behov for kontinuerlig indsats, mener Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

​Af: Andreas Rasmussen, anr@dsr.dk

Smerter i muskler og skelet fylder meget i statistikkerne for sygeplejerskers fysiske arbejdsmiljø. Afhængigt af typen af muskel- og skeletbelastning er det mellem 7 og 15 pct. af alle sygeplejersker, der i hvert fald halvdelen af tiden er udsat for problemer. Det største problem er de foroverbøjede arbejdsstillinger, som 15 pct. af sygeplejerskerne døjer med.

Et enkelt sted er det dog gået fremad, nemlig de muskel- og skeletbelastninger, der opstår pga. langvarige stående opgaver. Her er der over de seneste 10 år sket et fald fra, at 12 pct. til nu 10 pct. af alle sygeplejersker oplever problemet. Det svarer til at estimeret 5.600 sygeplejersker i dag oplever muskel- og skeletbelastninger i hvert fald halvdelen af tiden.

”Al erfaring viser, at det godt kan lade sige gøre at forbedre sygeplejerskernes arbejdsmiljø, men det kræver altså en kontinuerlig og disciplineret indsats,” siger Dansk Sygeplejeråds næstformand, Dorte Steenberg.

Undersøgelsen viser også, at de unge sygeplejersker under 30 år er overrepræsenteret blandt de sygeplejersker, der oplever problemerne. Således er det mere end dobbelt så mange af de unge, der har problemer med foroverbøjede opgaver som den samlede gruppe af sygeplejersker. Det samme gør sig gældende for vrid i ryggen, skub/træk og tunge løft.

Og de høje tal for de unge sygeplejersker bekymrer Dorte Steenberg.

”Vi skal have fat i dem meget tidligere. Når man er ung, er man ikke vant til at bede om hjælp fra kollegerne ved tunge løft og forflytninger. Det er vigtigt, at vi fokuserer på at give de unge gode vaner fra start af. Det handler om at skabe en anden kultur,” siger hun.

Læs hele analysen

Publiceringsdato:
15. februar 2013
Ændringsdato:
15. februar 2013