Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Lovforslag om almen praksis vedtaget

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget regeringens lovforslag om almen praksis.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Lovforslaget betyder, at den gældende aftale mellem regionerne og PLO videreføres frem til 1. september 2014. Det skal ifølge sundhedsministeren give sikkerhed og stabilitet for økonomien i almen praksis, samtidig med at parterne kan begynde at forhandle om en ny aftale på et andet grundlag.  

Herudover indeholder lovforslaget en række initiativer, der ifølge sundhedsministeren skal understøtte, at alle har adgang til en praktiserende læge tæt på deres bopæl og et bedre samarbejde mellem praktiserende læger, sygehusene og hjemmesygeplejen.

Dansk Sygeplejeråd har i hele forløbet anbefalet, at der findes en fælles løsning, som også de praktiserende læger kan se sig selv i.  

Folketinget har justeret lovforslaget
I forhold til regeringens oprindelige lovforslag har Folketinget nu besluttet, at de praktiserende læger også får plads i det praksisplanudvalg, der skal planlægge tilrettelæggelsen af almen praksis i sammenhæng med det øvrige regionale og kommunale sundhedsvæsen. Oprindeligt havde regering lagt op til, at lægerne ikke skulle være repræsenteret i udvalget.  

Sundhedsministeren har også præciseret, at der ikke vil blive udstedt regler om telefontider, lukkegrænser o.lign. – det er stadig aftalestof. Hun har også tydeliggjort, at regionerne ikke kan ”tvangsopkøbe”, ikke har forkøbsret og ikke kan tvangsflytte praksis. Det slås samtidig fast, at private aktører ikke kan eje et ydernummer.  

Det er også tydeliggjort, at lægernes opgaver og implementeringen af det politisk besluttede tilbud om sygebesøg skal ske gennem aftale med de praktiserende læger, og at patienter, som vælger en læge udenfor 15 km-græsen fraskriver sig retten til sygebesøg. Endelig har ministeren slået fast, at i forhold til deling af data mellem almen praksis og regionen slås det fast , skal oplysningerne ikke identificere eller gøre det muligt at identificere den enkelte patient. 

PLO tager stilling til frasigelse af ydernumre lørdag
De praktiserende lægers organisation, PLO, afholder repræsentantskabsmøde lørdag d. 29. juni. Her vil de praktiserende læger tage stilling til, og de som følge af lovforslaget vil frasige sig de ydernumre, de enkelte læger har deponeret i organisationen.

Læs mere om det vedtagne lovforslag  
Publiceringsdato:
27. juni 2013
Ændringsdato:
27. juni 2013