Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Hver fjerde har fået afslag til sygeplejestudiet

Hver fjerde ansøger, der har haft sygeplejestudiet som 1. prioritet, måtte kigge forgæves efter optagelsesbrevet. Det viser KOT-tal fra Undervisningsministeriet om årets optag på landets uddannelser
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Tekst: Mille Dreyer-Kramshøj, mdk@dsr.dk

4.652 uddannelsessøgende med sygeplejestudiet som 1. prioritet fik 30. juli svar på, om de blev optaget, men kun 3.344 kom ind. Det svarer til, at mere end hver fjerde ansøger gik forgæves, viser Undervisningsministeriet og Den Koordinerede Tilmeldings (KOT) hovedtal.
”Tallene ligner dem, vi har set de sidste par år. De vidner om et stort samfundsengagement blandt unge, og det lover godt for fremtiden,” siger Mette Kästner Jacobsen, som er formand for de Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS).
Hun håber, at den store interesse også vil give bedre uddannelser.
”De unges interesse for sundhedsområderne bør få kommuner og regioner til at opprioritere uddannelserne, så de kan bevare engagementet, og så vi sikrer, de også bliver på uddannelserne, efter de er startet,” siger hun.

Der er job at få

Sygeplejestudiet har igennem de seneste år været et populært valg. Antallet af ansøgere med sygeplejestudiet som 1. prioritet er steget med 11 pct. siden 2012, viser tal fra Danske Professionshøjskoler.
”Tidligere har der været negativ omtale af, at det var svært at få job. Den kurve er knækket nu, og der er igen ledige stillinger i nogle områder, som slet ikke bliver søgt. Nu kan de kommende sygeplejersker se, at der er job at få, og det kan være en medvirkende årsag til stigningen,” siger Mette Kästner Jacobsen.
Det er professor i uddannelsesforskning på Aalborg Universitet Palle Rasmussen enig i:
”Især sygepleje- og pædagoguddannelsen oplever fremgang, og det passer meget godt med de unges tendens til at vælge fag, hvor de kan se et erhverv for sig,” siger han til Information.
I år har der desuden været en tendens til, at de studerende søger væk fra storbyerne og ud i provinsen.
”Det er fedt, at folk vil det så meget. Sygeplejen er et meget samfundsmæssig relevant fag, og der er også brug for sygeplejersker i mindre byer,” siger Mette Kästner Jacobsen. 
 
Publiceringsdato:
30. juli 2013
Ændringsdato:
30. juli 2013