Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejerske: "De ville ikke ansætte mig, hvis jeg skulle have børn"

Selvom det er en klokkeklar overtrædelse af ligebehandlingsloven, bliver mange sygeplejersker ved deres jobsamtaler spurgt om fremtidige børneplaner. Det skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Tekst: Andreas Rasmussen, anr@dsr.dk

​”Vi kan jo ikke ansætte dig, hvis du snart skal på barsel.” Sådan lød ordene, da 23-årige Camilla Kristensen var til sin første jobsamtale umiddelbart efter at hun i juni blev færdig som sygeplejersker. Forinden var hun blevet spurgt om hun havde planer om at få børn. 

”Jeg blev helt paf. Jeg troede virkelig ikke at man kunne blive spurgt om den slags her i 2012,” siger hun. Hun svarede derfor sin potentielle chef med ordene: ”Det må I da ikke spørge om.” Hun fik ikke jobbet.

Professor i arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, siger: ”Arbejdsgiverne har ikke ret til at stille den slags spørgsmål. Når de alligevel gør det, så er det fordi de under krisen kan tillade sig at være kræsne, fordi det er købers marked. De vil beskytte sine omkostninger, ved ikke at ansætte kvinder i den fødedygtige alder. Konsekvensen er, at kvinderne, der får de spørgsmål, bliver valgt fra til jobbet.”

Hun er ikke den eneste fra sin årgang, der er blevet spurgt om børneplaner under jobsamtaler. Lis Mortensen, der er faglig konsulent i Kreds Sjælland i DSR, var for nylig på besøg på uddannelsen i Roskilde, hvor Camilla gik: ”Der var adskillige af de nyuddannede, der under jobsamtaler var blevet spurgt om eventuelle barselsplaner. Vi anbefaler, at alle sygeplejersker, der oplever den slags, kontakter deres lokale kreds, så vi kan få samlet op på sagerne.”

Kredsformand for DSR, Kreds Sjælland, Helle Dirksen, er slet ikke tilfreds med, at man kan blive udsat for den behandling.  

”Det er dybt beskæmmende og decideret ulovligt, hvis det bliver lagt til grund for et afslag på stillingen. Vi må have undersøgt omfanget af det her problem, og samtidig vil jeg rejse problemet overfor HR-direktøren i Region Sjælland. Hvis det ikke hjælper må vi gå til politikkerne.”

Har du også oplevet at blive spurgt om dine børneplaner ved en jobsamtale, så vil DSR meget gerne høre fra dig. Send en email til journalist Andreas Rasmussen på anr@dsr.dk

​​​​
Publiceringsdato:
05. september 2012
Ændringsdato:
05. september 2012