Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Flere sygeplejersker oplever sexchikane

​På 10 år er antallet af sygeplejersker, der føler sig seksuelt krænket på jobbet fordoblet fra fire procent til otte procent, viser ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Det svarer til 13. sygeplejersker om dagen.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Omkring 4700 sygeplejersker oplever årligt at blive udsat for sexchikane. Det viser ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Men selv om, det altså sker for mange, så kommer det sjældent frem. Sexchikane på jobbet er ofte tabu blandt medarbejdere.

”Det er en bekymrende tendens. Og vi bliver nødt til at få set mere på det her område, så vi kan finde ud af, hvad der skal til for at forebygge, at sygeplejersker bliver chikaneret på arbejdspladserne,” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.


Unge hårdere ramt
Det er især sygeplejersker under 30 år, der bliver udsat for sexchikane. En af dem er Sandra. Hun er sygeplejerske, i starten af tyverne og ansat på et hospital i Region Sjælland. Hun har været udsat for sexchikane fra en mandlig patient.

”Jeg skulle hjælpe ham ud i badet. Han var dårligt gående, og jeg tager ham derfor under armen for at hjælpe ham, hvorefter jeg hjælper ham til rette på stolen i badeværelset. Han kan sagtens selv vaske sig. Da jeg skal til at gå, griber han fat i min hånd og siger: ”Bliv her og vask mig. Du må gerne vaske mig over det hele – det bliver dejligt. Jeg siger til ham, at det kan han vist sagtens klare selv og går ud.” 

For Sandra sluttede oplevelsen dog ikke dér. Hun fik skyldfølelse og har ikke fortalt nogen om oplevelsen før nu.

Tabu
Sandra er ikke den eneste, der har holdt sin oplevelse for sig selv. Selvom 4700 sygeplejersker årligt oplever sexchikane, går næsten ingen af de udsatte sygeplejersker videre med deres oplevelser.

Fællestillidsrepræsentanterne (FTR) på hospitalerne i Hvidovre, Bispebjerg og Århus fortæller alle, at sexchikanesager er noget, de stort set aldrig hører om.

Derfor opfordrer næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg arbejdspladserne til at have mere opmærksomhed på sexchikane.

 ”Én af de ting, der kan afhjælpe problemet, er at skabe åbenhed om emnet. Sygeplejerskerne skal ikke gå alene med oplevelserne og nogle gange nærmest føle sig flove over, hvad der er sket. Der er et behov for at starte en dialog ude på hver enkelt arbejdsplads, så alle føler sig klædt på til at håndtere de svære situationer og blive gode til at sige fra,” lyder det fra Dorte Steenberg.

FAKTA:
Dansk Sygeplejeråds analyse viser, at de helt unge sygeplejersker er hårdest ramt. 
Analysen viser også, at det primært er patienter, der står bag den uønskede seksuelle opmærksomhed. 
Sygeplejerskerne i psykiatrien er overrepræsenterede blandt de sygeplejersker, der oplever at blive udsat for sexchikane. Her er der tale om hele 23 pct., altså næsten hver fjerde sygeplejerske, der har været udsat indenfor et år.


Publiceringsdato:
25. januar 2013
Ændringsdato:
25. januar 2013