Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Dyre danske hospitaler er en myte

Ny rapport konkluderer, at stort set alle vestlige lande bruger flere penge på sundhed end Danmark. 
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af: Mads Krøll Christensen, mkc@dsr.dk

Dyre danske hospitaler er en myte. Det dokumenterer en ny rapport, som professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard har udarbejdet for Danske Regioner. Ifølge rapporten bruger stort set alle andre vestlige lande en større bid af samfundskagen på hospitaler og behandlinger, end Danmark gør. Det skriver Dagbladet Politiken.

”Den økonomiske skrue er virkelig blevet strammet i sundhedsvæsenet de senere år, hvor effektiviseringer og besparelser har været dominerende. Men vi kan ikke effektivisere os til et fremtidssikret og moderne sundhedsvæsen, som er et af fundamenterne i et velfærdssamfund som vores. Et moderne sundhedsvæsen kræver investeringer. Rapporten dokumenterer klokkeklart, at stort set alle andre vestlige lande prioriterer deres sundhedsvæsen højere, end vi gør,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Grete Christensen fortsætter:

”Grænsen for effektiviseringer i sundhedsvæsenet er ved at være nået. Eksempelvis viser vores arbejdsmiljøundersøgelser, at knapt hver tredje sygeplejerske mener, at hans eller hendes muligheder for at yde sygepleje på et fagligt forsvarligt niveau er kommet under pres på grund af dårligt arbejdsmiljø. Og vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem sygeplejerskers arbejdsmængde og patienternes sikkerhed. Jo mere pressede sygeplejerskerne er, jo større er risikoen for fejl og utilsigtede hændelser i behandlingen.”

Grete Christensen peger på, at investeringer eksempelvis kan ske i uddannelse, udvikling af medarbejdere, forskningsmidler og forberede fysiske rammer. Ifølge Politiken ligger de danske sundhedsudgifter på en 19. plads blandt de 34 medlemslande i den internationale samarbejdsorganisation, OECD.

Læs hele historien i Politiken
Publiceringsdato:
04. marts 2014
Ændringsdato:
04. marts 2014