Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Debat: Skal vi af med besøgstiderne?

I kronikken i dagens udgave af Jyllands-Posten rejser blandt andre direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja, spørgsmålet, hvorvidt det er på tide at droppe besøgstiderne på hospitalerne.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af: Mads Krøll Christensen, mkc@dsr.dk

”Hvis man virkelig ønsker et sundhedsvæsen, hvor patienterne er i centrum, og hvor de pårørende bliver set som en ressource, så er besøgstiderne en af de barrierer, der er nemmest at fjerne,” skriver blandt andre Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, i dagens kronik i Jyllands-Posten.

Dermed rejser hun sammen med sine medkronikører - Ulla Astman, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed og formand for Danske Regioners sundhedsudvalg (S) og Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden – spørgsmålet, om ikke det er på tide at droppe besøgstiderne på landets sygehuse.

”For er det ikke netop, når vi er allermest ulykkelige og bekymrede, når vi frygter fremtiden, at vi brug for at være sammen med vores nærmeste? Er det ikke netop, når vi står over for livets store beslutninger, at vi har brug for en at dele vores bekymringer og tvivl med? Og gælder det ikke, uanset om man er derhjemme eller om man er indlagt på et hospital? Derfor er det også forunderligt, at netop i de situationer, hvor vi bliver så syge, at vi bliver indlagt, opereret eller frygter en alvorlig diagnose, der er vi afskåret fra vores nærmeste en stor del af døgnets timer,” skriver de tre kronikører endvidere.

Kronikken afsluttes med følgende opfordring til at fortsætte debatten:

”I dag er forældre velkomne til at være sammen med deres indlagte barn og hos de nye forældre er den nybagte far i de fleste tilfælde indlagt sammen med mor og barn. Men den senile gamle patients behov er næppe meget anderledes end barnets og kræver i høj grad at de pårørende er til stede så ofte som muligt. Uanset hvad, så bør hensynet til patienterne altid komme i forreste række, når man indretter sundhedsvæsenet – både de fysiske rammer, men i særlig grad de barrierer, som er nemme at ændre til patienternes bedste.  Måske er der andre vægtige grunde til at opretholde besøgstider end dem vi har diskuteret her, men det er under alle omstændigheder tid til at diskutere dem  -  både på afdelingsniveau, i sygehusledelserne og i regionsrådene.”

Vigtig debat
I Dansk Sygeplejeråd bakker formand Grete Christensen op om, at det er en vigtig debat, som kronikørerne rejser.

”Det er vigtigt at debattere, om det overhovedet er nødvendigt med besøgstider, og hvilke begrundelser, der kan være for at begrænse pårørendes besøg til syge familiemedlemmer. Vi arbejder aktivt for at involvere patienter og pårørende mere i plejen og behandlingen. Og i den forbindelse skal vi tænke på, hvordan vi gør det muligt for de pårørende at deltage,” siger Grete Christensen til dsr.dk

Kronikken er en del af kampagnen ’Hej Sundhedsvæsen’ som TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag. Kampagnen opfordrer pårørende og patienter til at stille flere spørgsmål til behandlingen. Målet er at undgå fejl og sikre at behandlingen er i overensstemmelse med patientens ønsker.

Læs kronikkenPubliceringsdato:
09. oktober 2013
Ændringsdato:
09. oktober 2013