Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Debat: Brug ytringsfriheden

Sammen med Jens Steenbæk, formand for Danske Regioners Løn-og Personalepolitiske udvalg, opfordrer Grete Christensen landets sygeplejersker til at bruge deres ytringsfrihed. Opfordringen kommer i et indlæg i dagens udgave af Berlingske. Læs indlægget her.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af: Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet/ Dansk Sygeplejeråd, og Jens Steenbæk ( V), formand for Danske Regioners Løn-og Personalepolitiske udvalg.

Vi hører jævnligt om det: Offentligt ansatte, der ikke tør bruge deres ytringsfrihed af frygt for repressalier på arbejdspladsen.

Forskellige undersøgelser peger på, at ansatte i det offentlige har en frygt for at gøre brug af deres ytringsfrihed, fordi de føler, at det kan få konsekvenser for deres ansættelsesforhold. En undersøgelse fra 2012 fra hovedorganisationen FTF viser, at flere og flere ansatte er bange for at miste deres job, hvis de bruger deres ytringsfrihed. Ansatte tør ikke fortælle offentligheden om forhold og eventuelle problemer.

Lad os slå det fast med det samme. Ansatte i regionerne, der gør brug af deres ytringsfrihed og udtaler sig om kritisable forhold, har intet at frygte.

For os at se er ytringsfriheden et fundamentalt led i den demokratiske debat. Det skal vi værne om. Derfor skal offentligt ansatte turde bruge deres ytringsfrihed. Og derfor skal regionale arbejdspladser kunne modtage og rumme konstruktiv kritik som bidrag til at skabe et bedre sundhedsvæsen. Det skal være klart for alle: ytringsfriheden skal have lov at blomstre. Så længe den ansatte respekterer regler om tavshedspligt og ikke ytrer sig i en urimelig grov form eller fremsætter åbenbart urigtige oplysninger. Ingen regler eller love forhindrer offentligt ansatte i at ytre deres kritik eksternt før internt.

Fra os lyder dog en opfordring til at være åben og skabe dialog. MED-systemet er et bærende element i den offentlige sektor, og det er vigtigt, at alle er med til at skabe dialog om udfordringer, kritik og meninger. Det er et meget alvorligt problem, hvis offentligt ansatte afholder sig fra at gøre brug af deres ytringsfrihed. Konsekvensen er, at den demokratiske debat ikke får det fulde omfang, som den fortjener. Men ikke nok med det. Hvis ytringsfriheden knægtes i sundhedsvæsenet, rammer det kvaliteten og dermed os alle.

Demokratiet skal udfordres for at eksistere og kun gennem ytringsfrihed kan vi bevare demokratiet. Respekten for ytringsfriheden er afgørende for, at vi kan udvikle den offentlige sektor. Derfor er det vigtigt, at det på alle offentlige arbejdspladser er legitimt at gøre brug af sin ytringsfrihed.

Kilde: Berlingske, den 12. januar

Se Dansk Sygeplejeråds temaside om ytringsfrihed

Publiceringsdato:
12. januar 2013
Ændringsdato:
12. januar 2013