Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Danske sygeplejersker modtager international hæder

Hvert andet år uddeler Internationalt Røde Kors den ærefulde Florence Nightingale medalje – en international pris, der går til sygeplejersker, som har udført et stykke arbejde ud over det sædvanlige. I år modtager tre danske sygeplejersker medaljen.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Siden 1920 har Internationalt Røde Kors uddelt Florence Nightingale medaljen til sygeplejersker, som har ”udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller for pionerarbejde inden for offentlig sundhed.” Florence Nightingale medaljen er den største hæder, en sygeplejerske kan få. Og i år går medaljen til de tre danske sygeplejersker: Nete Wrona Olsen, Dorrit Verding og Nina Brünés. Det er Dansk Sygeplejeråd, som står for indstillingen af de danske kandidater.
 
”Med denne prisuddeling bliver det bekræftet endnu en gang, at der findes rigtig mange ildsjæle blandt sygeplejersker, og at vi nu igen har indstillet og fået anerkendelse til tre danske sygeplejersker, det har vi grund til at være stolte af. Sygeplejersker har et kæmpe engagement, som rækker langt, og jeg er glad for at kunne være med til at fejre Nete, Dorrit og Nina. De har virkelig fortjent priserne for deres store arbejde,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd om baggrunden for at indstille kandidaterne.
 
Hos Røde Kors i Danmark er generalsekretær Anders Ladekarl stolt over, at det i år er tre danske sygeplejersker, der får medaljen.
 
"I Røde Kors ser vi dagligt, hvor meget det betyder for de mest sårbare, at der er nogen, som vil hjælpe, når det er allersværest. Og det gør Nete, Dorrit og Nina i den grad. De har gjort en kæmpe forskel – både for socialt udsatte grupper herhjemme og for ofre for krig og konflikt ude i verden."
 
   

Dorrit Verding  

Dorrit Verding, født 1948, arbejder som patientrådgiver hos Region Sjælland. Hun arbejdede i en del år som nødhjælpssygeplejerske for Røde Kors – hun var i Libanon under borgerkrigen, der varede fra 1975-1990. Hun var en af de eneste, der fik tilladelse til at besøge og registrere krigsfanger. Derudover har hun blandt andet været udsendt til Thailand og Pakistan. Da Dorrit Verding kom tilbage til Danmark, blev hun headhuntet til at lede det dengang helt nystartede patienthotel på Rigshospitalet – det var et af de første eksempler på et offentligt/privat samarbejde. Hun får blandt andet Florence Nightingale medaljen på grund af sin enestående, livslange sygepleje for syge og sårede i verdens krigszoner samt for sit pionerarbejde for danske patienter med behov for rådgivning i et kompliceret sundhedssystem.
 

Nete Wrona Olsen  

Nete Wrona Olsen, født 1967, arbejder som tuberkulosesygeplejerske på Lungemedicinsk klinik på Gentofte Hospital. Hun er en af de eneste tuberkulose-sygeplejersker i Danmark, som tager rundt på gadeplan og identificerer socialt udsatte grupper i København, der er smittede ned tuberkulose. Nete Wrona Olsen cykler rundt og finder de smittede og sikrer dem behandling. Hun har arbejdet med at bekæmpe tuberkulose blandt udsatte grupper i mere end 13 år. Nete Wrona Olsen får blandt andet Florence Nightingale medaljen for sit pionerarbejde blandt en gruppe mennesker, der nemt falder igennem det traditionelle sundhedssystem. Hun møder patienterne der, hvor de er, med omsorg og respekt.
 
 

Nina brünés 

Nina Brünés, født 1973, arbejder som faglig rådgiver for socialsygeplejerskerne i Region Hovedstaden. Hun har i mange år arbejdet som gadesygeplejerske og har desuden været med til at starte Gadejuristerne, hvor socialt udsatte grupper kan få rådgivning. Nina Brünés får blandt andet Florence Nightingale medaljen, fordi hun har bevist, at sygeplejersker kan sikre, at socialt udsatte får lige adgang til sundhedsydelser ved at kæmpe for deres rettigheder og værdighed. Nina Brünés er en ildsjæl, der har udviklet en niche for, hvordan sygeplejersker kan hjælpe socialt udsatte.
 
Publiceringsdato:
20. juni 2013
Ændringsdato:
20. juni 2013