Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

DSR: Kronik peger på store ulighedsproblemer i den danske sundhed

I en kronik i Politiken tirsdag advarer fire topfolk indenfor psykiatrien om farerne ved den nuværende kurs. Alt for mange psykiatriske patienter dør alt for tidligt, fordi vi ikke tager dette ulighedsproblem alvorligt, lyder det. DSR støtter op om budskaberne. Der er behov for retningslinjer og mere højt specialiseret arbejdskraft, påpeger Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af Sigurd Nissen-Petersen, snp@dsr.dk

Patienter med psykiske lidelser dør gennemsnitligt 20 år tidligere . De har langt oftere hjertesygdomme, sukkersyge, luftvejssygdomme og kræft. Patienter med skizofreni har tre gange så stor risiko for sukkersyge og dobbelt så høj dødelighed som følge af hjertesygdomme.

Det er et af de alvorligste sundhedsproblemer og ulighedsproblemer, vi har i dag, slår de fire forfattere fast.

Og problemerne går på tværs af  sektorer og faggrupper  – derfor skal indsatsen for de psykiatriske patienter gentænkes, hvis det største ulighedsproblem i Danmark skal løses, lyder det fra Per Lund Sørensen psykiatridirektør, Jan Mainz professor, vicedirektør, ph. d., Morten Kjølbye cheflæge og Anette Sloth sygeplejefaglig vicedirektør, alle fra Psykiatrien i Region Nordjylland.

Forfatternes budskab er blandt andet, at der er brug for flere nationale retningslinjer, tydeligere ansvarsplacering, mere forebyggelse og tættere samarbejde mellem kommunerne, almen praksis, distriktspsykiatrien og de almindelige somatiske sygehuse. 

Problemerne burde være løst for længst, slår de fast.

 Dansk Sygeplejeråd støtter op om de markante udmeldinger i kronikken, og tilføjer, at DSRs eget psykiatriudspil ”Vejen mod bedre psykiatri” fra juli 2013 sender samme signaler.

 ”Der er brug for en opprioritering af psykiatrien, og jeg er helt enig i, at overdødeligheden blandt patienter med psykiske ledelser skal nedbringes. En af de ting, som vi også bliver nødt til at se nærmere på, er behovet for specialuddannet personale i psykiatrien. Uden ansatte med specialiseret faglig viden får vi ikke styrket psykiatrien ” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der også er en af Sundhedsministeriets Lighedsambassadører.

 De fire kronikører sender samtidig bolden videre til regering og Folketing og henviser til at Sundhedsministeriet har nedsat et udvalg, der skal belyse psykiatriens problemer. Udvalget barsler med en rapport og en rækkke anbefalinger dette efterår.

Spørgsmålet er, om regering og Folketing vil være med til at løse problemerne? spørger forfatterne.


Læs kronikken her

Læs mere om DSRs psykatriudspil her

Læs mere om lighedsambassadørerne her


Publiceringsdato:
13. august 2013
Ændringsdato:
13. august 2013