Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

DSR: Grænsen er nået mange steder

På mange af landets akutte og medicinske hospitalsafdelinger er der så stor overbelægning, at patienterne ikke får den basale sygepleje, og arbejdsmiljøet er under al kritik.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk  

Patienter der skal banke på vandglasset, hvis de har brug for akut hjælp. Senge på gangene, der er i fare for blokere brandvejene. Og patienter, der ikke kommer i bad og eller på toilet. Over hele landet er der sygehuse, der kæmper med massiv overbelægning på især akutte og medicinske afdelinger. Dybt problematisk, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.  

”Nu er grænsen mere end nået, og det er på tide, at der kommer sundhedsfaglig opmærksomhed på det her pressede område, inden kvaliteten og patientsikkerheden sættes helt over styr," siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og fortsætter:  

”De tilbagemeldinger, vi får fra vores medlemmer går på, at der er permanente overbelægningsproblemer mange steder, som følge af nedskæringer og færre sengepladser igennem en årrække. Og medarbejderne gør alt, hvad de kan, og udviser utrolig fleksibilitet for, at det ikke skal bryde sammen.”  

Flere senge og forebyg indlæggelser
Formanden for landets omkring 70.000 sygeplejersker kræver, at de ansvarlige politikere og ledelser reagerer nu.  

”Det er helt nødvendigt, at beslutningstagerne ser på, hvordan vi får skabt den fornødne kapacitet på sygehusene, så vi undgår den voldsomme overbelægning. Og vi skal være meget opmærksomme på, at antallet af ældre over 80 år stiger med rekordfart, og det øger også patientpresset,” siger Grete Christensen.  

Hun peger også på, at kommunerne i langt højere grad skal tage sig af sundhedsopgaver og være med til at forhindre mange indlæggelser af ældre.  

”KL siger det. Sundhedsministeren siger det. Og vi siger det. Vi skal have styrket det kommunale sundhedsvæsen med fx flere sygeplejersker, som kan være med til at øge ældres sundhed og forhindre mange indlæggelser,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og fortsætter:  

”Vi skal have flere sygeplejersker ud på plejehjemmene, som kan være med til at forebygge indlæggelser. Og der skal være opfølgende hjemmebesøg og akutteam, der tager hjem til ældre og giver sygepleje og behandling. På den måde sparer borgeren en opslidende tur på sygehuset og kommunen en dyr indlæggelse. Det er den vej, vi skal.”

Publiceringsdato:
10. februar 2013
Ændringsdato:
10. februar 2013