Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Kontroltyranni lægger beslag på tusindvis af stillinger

Hvis man skal øge produktiviteten i sundhedsvæsenet, så er det nødvendigt at gøre op med det stigende bureaukrati. Dansk Sygeplejeråd anslår, at op mod 2200 sygeplejerskestillinger årligt bliver brugt på unødvendig dokumentation. Organisationen opfordrer politikerne og ledelserne til at inddrage medarbejderne, så man kan bruge tiden på de patientnære opgaver.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
​Af: Søren Olufsen, sbo@dsr.dk

Regeringens Produktivitetskommission er netop kommet med nye anbefalinger til, hvordan man kan gøre den offentlige sektor endnu mere produktiv. Omdrejningspunktet i rapporten er øget fleksibilitet og færre regler.

Dansk Sygeplejeråd er enig i, at produktiviteten kan øges, hvis man afskaffer det stigende bureaukrati i blandt andet sundhedsvæsenet.

”I dag er der for meget kontroltyranni i form af dobbeltregistreringer, langsomme IT-systemer og unødvendige screeninger af patienter. Det skal vi have gjort op med, og det vil på sigt kunne frigive ressourcer og medarbejdere til at øge produktiviteten og de patientnære opgaver”, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der repræsenterer landets omkring 70.000 sygeplejersker.

Medarbejderne har løsninger
En analyse fra Sygeplejerådet viser, at en helt almindelig hospitalssygeplejerske i gennemsnit bruger cirka en time og 40 minutter om dagen på dokumentation, og 26 minutter af den tid bliver vurderet til at gå til unødvendig dokumentation, svarende til omkring 2200 fuldtidsstillinger om året.

”Det er helt afgørende, at politikere og ledelser lytter til medarbejderne, og man sammen finder ud af, hvor papir og kontrolarbejdet ikke giver mening. Der er ikke nogen snuptagsløsning på det her, men gennem et fokuseret samarbejde, vil man kunne skære det unødvendige fra, og det er bare med at komme i gang”, siger Grete Christensen.

Hun henviser til, at man i Aarhus Kommune for nogle år siden lavede et projekt der hed Kontrolfri Zone, hvor medarbejderne kom med forslag til afskaffelse af bureaukrati i deres hverdag, og det blev en stor succes.

”Over 50 forslag til forenklinger og bedre arbejdsgange blev gennemført på baggrund af medarbejdernes oplevelser. Så det viser, at det kan lade sig gøre, hvis man gør en indsats og inddrager medarbejderne. Det er den vej, vi skal gå, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at øge produktiviteten”, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. 

Læs mere om Produktivitetskommissionens rapport​​
Publiceringsdato:
09. september 2013
Ændringsdato:
09. september 2013