Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Døende danskere vælger hospice

Langt flere døende danskere vælger at komme på hospice. På fem år er antallet af sengedage på hospice steget med næsten 80 procent. Og ministeren peger på, at der er endnu flere pladser på vej.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk og analyse af Morten Bue Rath, mbr@dsr.dk

Rigtig mange døende, hovedsageligt kræftpatienter, vælger i dag at komme på hospice. En ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at antallet af sengedage på hospice er steget fra cirka 34.300 i 2007 til omkring 61.500 i 2011. Det svarer til en stigning på næsten 80 procent på fem år.
 
”Det er rigtig godt, at de mange danskere, som ønsker at komme på hospice, nu i højere grad har fået mulighed for det.  Hospice giver patienterne mulighed for at få en rigtig god sidste tid på egne præmisser og støttet af et stærkt hold af sundhedsfaglige medarbejdere,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og fortsætter:
 
De seneste år er der blevet etableret stadig flere hospices, så der nu i alt er 14 i hele landet. Det er et krav for at komme på hospice, at helbredende behandling er afsluttet, og at man lider af en fremskreden uhelbredelig sygdom med kort levetid.
 
”Medarbejderne på Hospice er meget dygtige til smertelindring, og de har stor erfaring med at hjælpe døende og deres pårørende. Og vi ser jævnligt, at patienterne blomstrer op og får det bedre, og nogle gange bliver de faktisk udskrevet, så de kan dø i eget hjem, ” siger Grete Christensen. 

Samarbejde er afgørende
Formanden understreger dog, at der stadig er mange døende, som ikke får den optimale behandling.
 
”Vi skal blive ved med at styrke den sammenhængende indsats mellem hospice, udgående palliative teams og hjemmeplejen. Der er stadig mange døende patienter, som ikke får den optimale behandling i dag, og vi skal blive ved med at udvikle det her område, så vi sikrer, at den sidste tid bliver så god og smertefri som overhovedet mulig,” siger Grete Christensen.  

Næstformanden for Fagligt Selskab for Palliations – og Hospicesygeplejersker mener også, at det er positivt, at flere kan komme på hospice, og at der i det hele taget er kommet mere fokus på det palliative område.

”Når flere får en oplevelse af, at afslutningen på livet kan være god, så er det med til at nedbryde tabuer om døden som noget, der kun er negativt. Og hospice og den palliative indsats i hjemmet tager altid udgangspunkt i det, der giver mening for det enkelte menneske og ikke hvad der giver mening for systemerne,” siger Lisa Nørgaard Lauritzen, næstformand for Fagligt Selskab for Palliations- og hospicesygeplejersker.
 
Minister: Flere pladser på vej
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) glæder sig over udviklingen på hospiceområdet, og hun peger på, at der fortsat vil være massivt fokus på området.
 
”Både af hensyn til den døende og de pårørende er det vigtigt, at den sidste tid i et uhelbredeligt menneskes liv forløber så godt som muligt. Derfor er der også igangsat flere initiativer, som skal styrke og udvikle tilbuddene til alvorligt syge,” siger ministeren og fortsætter:
 
”Initiativerne retter sig mod patienter, som ønsker at dø på hospice og i eget hjem. Der er eksempelvis sat penge af til særlige palliative teams, som kan hjælpe på sygehusafdelingerne og hjemme hos den døende. Og der er også flere hospicepladser på vej.”
 
Ifølge Sundhedsministeriet bliver hospicekapaciteten udvidet med 42 pladser de kommende år, så der i alt vil være 250 hospicepladser.   
 
Se hele analysen om hospice og sengedage

Publiceringsdato:
01. februar 2013
Ændringsdato:
01. februar 2013