Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Arbejdstilsynet sætter fokus på sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø

Af Karen Lund, klu@dsr.dk

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har for at forhindre psykisk nedslidning valgt at iværksætte en særlig tilsynsindsats på hospitaler, i psykiatrien og på døgninstitutioner. Her er sygeplejersker udpeget som en af målgrupperne.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
​Arbejdstilsynet gennemfører i perioden 2014-2015 tilsynet. På hospitalerne er sygeplejersker udpeget som særlig målgruppe for Arbejdstilsynets indsats. I psykiatrien og på døgninstitutionerne er målgruppen bredere og omfatter medarbejdere, der har direkte patientkontakt.
 
”Det er positivt, at Beskæftigelsesministeren sætter et særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø blandt sygeplejersker på de tre områder. Vi ved fra vores seneste undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø blandt sygeplejersker, at der på mange af hospitalernes områder er et stort behov for initiativer og handling. Særligt er psykiatrien, skadestuerne og de medicinske afdelinger belastet af et meget dårligt psykisk arbejdsmiljø” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd. 
 
Arbejdstilsynet planlægger at føre tilsyn med ca. 60 enheder på hospitalerne, herunder psykiatrien. I tilsynet er der fokus på det generelle psykiske arbejdsmiljø. Vold og trusler, arbejdsmængde og tidspres samt høje følelsesmæssige krav vil dog udgøre særlige opmærksomhedspunkter, da Arbejdstilsynet har erfaring med, at disse faktorer opleves belastende. Tilsynene bliver aftalte med arbejdspladserne med henblik på, at repræsentanter fra arbejdsmiljøorganisationen kan være til stede ved besøgene. 
 
Indsatsen er et led i en politisk aftale fra august 2012, som skal sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Beskæftigelsesministeriet har afsat 15 mio. årligt de næste tre år, så Arbejdstilsynet kan gennemføre en målrettet tilsynsindsats over for eks. sygeplejersker, lærere og socialrådgivere, der er udsat for vold, trusler og psykisk nedslidning.
 
Læs om DSR´s undersøgelse ”Psykisk arbejdsmiljø blandt sygeplejersker” her
Publiceringsdato:
13. januar 2014
Ændringsdato:
13. januar 2014