Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Alt for mange medicineringsfejl på plejecentre

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der sker alt for mange medicineringsfejl på landets plejecentre. Ansæt flere sygeplejersker på plejecentrene, lyder meldingen fra Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Af: Mads Krøll Christensen, mkc@dsr.dk

For lidt medicin, for meget medicin eller helt forkert medicin. På landets plejecentre sker der alt for mange medicineringsfejl. Det viser en rapport, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort. I Dansk Sygeplejeråd er man bekymret over tallene.

”Det er stærkt bekymrende, at vores ældre medborgere, der bor på landets plejecentre, udsættes for fejl i medicineringen. Det kan få fatale konsekvenser,” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Sundhedsstyrelsens rapport bygger på 2.456 stikprøver, som styrelsen har indsamlet under sine tilsynsbesøg i 2013. I 6 procent af stikprøverne var antallet af tabletter forkert, i otte procent af stikprøverne var medicinen forkert og i syv procent af stikprøverne blev der fundet udløbet medicin.

Dorte Steenberg peger på, at det er nødvendigt at ansætte flere sygeplejersker på landets plejecentre, hvis fejlene i medicinhåndteringen skal undgås.

”Patienterne bliver i dag udskrevet hurtigere fra landets sygehuse. Det betyder, at opgaverne på plejecentrene bliver mere og mere komplekse. Det gælder også medicinhåndteringen.  Alligevel har 35 procent af landets plejecentre ikke sygeplejersker tilknyttet til at varetage sygeplejen af ældre borgere. Det er ikke godt nok. Vores ældre medborgere fortjener forsvarlig pleje,” siger hun og understreger, at behovet for sygeplejefagligt personale ikke skal forstås som en kritik af det øvrige personale, men som en mulighed for at skabe faglig opbakning til personalet til gavn for plejen af beboerne.

Tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der er stor mangel på sygeplejefagligt personale på plejecentrene i flere dele af landet. Det gælder for 47 procent af plejecentrene i Nordjylland, 31 procent i Midtjylland, mens det er 13 procent af plejehjemmene i hovedstadsområdet, der fungerer uden tilknyttede sygeplejersker.

Læs Sundhedsstyrelsens rapport her.

Publiceringsdato:
04. juli 2014
Ændringsdato:
04. juli 2014