Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

A-kasser: Sæt den ledige i centrum

I dagens debat hos Krifa og Danske Sundhedsorganisationers A-kasse (DSA) på Folkemødet på Bornholm stillede både a-kasser og politikere skarpt på a-kassernes rolle i fremtiden for at sikre ledige arbejde. ”Sæt den ledige i centrum,” lød det fra Anni Pilgaard, formand for DSA og næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
​Af Camilla Bech Madsen, cbm@dsr.dk
Foto: Simon Klein Knudsen

I takt med at flere tusinde er faldet ud af dagpengesystemet, bliver der stillet større krav til beskæftigelsesindsatsen. Netop nu arbejder politikerne på en ny beskæftigelsesreform. I den forbindelse inviterede Danske Sundhedsorganisationers A-kasse (DSA) og Krifa til debat på Folkemødet om a-kassernes rolle i fremtiden. 

”Der er mange gode takter i regeringens udspil til beskæftigelsesreformen. Det er afgørende, at sætte den ledige i centrum og give den bedste service, for at skaffe ledige i varigt arbejde,” sagde Anni Pilgaard, som er positiv over for forslaget om, at a-kasserne fremover skal varetage de ledige det første halve år.

A-kasserne kender medlemmerne bedst
En af fordelene ved a-kasserne er deres indgående kendskab til medlemmernes specifikke forhold på arbejdsmarkedet.

”Når en arbejdsløs sygeplejerske ringer til DSA, får vedkommende en sygeplejerske i røret, som netop har branchekendskab og et godt samarbejde med lederne i sundhedsvæsenet. Netop fordi vi kender medlemmernes arbejdsmarked, formidlede vi ca. 600 jobs til sidste år,” påpegede Anni Pilgaard.

Profilafklaring skal tage udgangspunkt i den enkelte
I regeringens beskæftigelsesudspil ligger også forslaget om en såkaldt profilafklaring, der betyder at ledige fra første dag bl.a. bliver screenet for risikoen for at blive langtidsledig. Anni Pilgaard advarer politikerne mod at lave et system, hvor alle ledige skal passe ind i samme løsning.

”Vi har ikke evidens for, at lave en screening, der passer til alle. Til gengæld har vi gode erfaringer med ’den gode samtale’, hvor vi fra første møde med den ledige sammen laver en jobplan, der fokuserer på den enkeltes kompetencer og erfaringer. Udgangspunktet er tillid, ikke kontrol. Vi viser de ledige, at vores vigtigste opgave er at hjælpe dem til at få et job,” sagde Anni Pilgaard.

Samarbejde mellem jobcentre og a-kasser
Både politikere og repræsentanter fra a-kasser fremhævede, at jobcentre og a-kasser skal arbejde sammen om at få ledige i arbejde.

”Jobcenteret skal tage sig af kontanthjælpsmodtagere, så vi i a-kassen kan tage os af de forsikrede ledige. Det er vi gode til. Forskellige ledige kræver forskellige løsninger,” sagde Anni Pilgaard.

DSA repræsenterer flere end 90.000 medlemmer, der favner følgende faggrupper: Sygeplejersker, jordemødre, bioanalytikere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og radiografer.

Deltagerne til dagens debat var: Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn (S), arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF), direktør, A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk, formand, Dansk Sundhedsorganisationers A-kasse Anni Pilgaard og formand i Krifa Søren Fibiger Olesen.


Læs mere om Dansk Sygeplejeråd på Folkemødet på DSR’s temaside og følg med på Twitter #FMdk14 og på DSR’s Facebookside.

Publiceringsdato:
14. juni 2014
Ændringsdato:
14. juni 2014