Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

”Vi har været oppe mod historisk skrappe krav”

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, åbnede den ekstraordinære kongres for de delegerede. Hun slog fast, at arbejdsgiverne har stillet hidtil uhørte krav til medarbejderne ved OK-forhandlingerne.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share
Af Søren Olufsen, sbo@dsr.dk og foto af Simon Klein Knudsen

En fyldt konferencesal på Hotel Crown Plaza i København med delegerede for Dansk Sygeplejeråd var parat, da sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, gik på talestolen for at fortælle om de indgående OK-aftaler på det regionale og kommunale område. Og budskabet var klart.

”Der er ingen tvivl om, at vi har været oppe imod historisk skrappe krav,” sagde Grete Christensen og fortsatte:
”Vores overenskomstresultat er ikke nogen stor aftale. Jeg er især ked af, at finansministeren og arbejdsgiverne ikke ville være med til at sikre medlemmernes realløn.”

Afværget voldsomt angreb
Men formanden understregede dog, at en aftale også skal måles på det, som ikke kom med.

”Vi fik afværget alle arbejdsgivernes angreb på vores arbejdstidsaftaler. De ville blandt andet have større råderum og lettere adgang til at omlægge tjenesten. De ville bestemme, hvornår den 6. ferieuge skulle afholdes, og de ville fjerne muligheden for at få den udbetalt, og så ville de udskyde retten til seniordage,” fortalte Grete Christensen.

Samtidig påpegede hun, at angrebet på TR og MED blev afværget, de akademiske sygeplejersker blev skrevet ind i overenskomsterne, og reguleringsordningen blev fastholdt. Det sidste betyder, at sygeplejerskernes løn vil blive reguleret op, hvis der kommer lønstigninger på det private arbejdsmarked. Men Grete Christensen erkendte, at der derudover ikke er skabt noget banebrydende i aftalerne.

”Jeg kan godt forstå, hvis nogen er skuffede over, at vi ikke kan forhandle større lønforbedringer hjem. Men den økonomiske krise har gjort det umuligt at forhandle store lønstigninger hjem, og krisen har fået arbejdsgiverne til at stille historisk skrappe krav. Til gengæld har vi et langt stykke hen af vejen fået arbejdsgiverne til at droppe deres krav, og jeg synes, vi har vist vores værd som faglig organisation.”

Tag dialogen med medlemmerne
Formanden for Dansk Sygeplejeråd forklarede, at en samlet Hovedbestyrelse anbefaler et ja til overenskomstresultaterne, og hun opfordrede alle til at tage dialogen med medlemmerne.

”Vi skal allerede nu gå i dialog med medlemmerne, støtte vores tillidsrepræsentanter og arbejde hårdt for, at vi i fællesskab kommer i mål med OK13,” sagde Grete Christensen.

Læs hele Grete Christensens tale
Publiceringsdato:
08. marts 2013
Ændringsdato:
08. marts 2013