Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Vis tillid til sygeplejerskernes faglige kompetencer

”Faglig forsvarlighed – nu og i fremtiden” er den overordnede ramme til Dansk Sygeplejeråds kongres i maj 2012. Formand Grete Christensen fortæller i dette interview om temaets betydning for de danske sygeplejersker og faget.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Hvad er faglig forsvarlighed for dig?

Faglig forsvarlighed er, når sygeplejersker får lov til at bruge alle deres kompetencer på at hjælpe patienter i de omgivelser, der nu er. Og at de kan få lov til at gøre det i en ramme af et arbejdsliv, som er motiverende for arbejdet. Det er en overordnet overskrift for kongressen, der betyder, at mange af de ting, som vi vil debattere til kongressen, vil relatere sig til faglig forsvarlighed. Lige som det har gjort undervejs i Sygeplejens år.
 

Hvorfor er det så vigtigt?

Det er vigtigt at arbejde med de kompetencer og den viden, den enkelte har, for det hjælper patienten. Desuden er det udviklende for faget, at man får lov til at arbejde i et miljø, hvor der er fokus på både kvalitet og patientsikkerhed. Det går meget stærkt, og der sker mange omvæltninger på sygeplejerskernes arbejdspladser, som påvirker sygeplejens rammer og vilkår. Vores ønske er at anerkende og støtte det ønske og den vilje, der er hos sygeplejerskerne til fortsat at arbejde med den faglige kvalitet.
 

Hvilken betydning vil det have for de danske sygeplejersker, at der bliver sat mere fokus på det?

Vi tror på, at øget fokus kan være med til at sætte gang i debatten ude på arbejdspladserne. De store spørgsmål er, hvor grænsen går mellem det fagligt forsvarlige og det uforsvarlige. I hvilke situationer patienterne risikerer at blive udsat for unødvendige belastninger. Og desuden hvad sygeplejerskerne kan gøre for at ændre på den hverdag, de arbejdsgange og situationer, de oplever. Altså at forhindre og forebygge, at situationerne bliver fagligt uforsvarlige.
 

Hvad mener du, der skal til på sygeplejerskernes arbejdspladser for at sikre faglig forsvarlighed?

Helt overordnet handler det i høj grad om sammenhæng mellem ressourcer og opgaver. Men det handler også om rum til at få lov til at arbejde med faget på sin egen måde. At man viser tillid til de faglige kompetencer, sygeplejerskerne har, og man er åben overfor, at tingene kan gøres på mere end én måde.
 

Hvad kan sygeplejerskerne selv gøre for at sikre faglig forsvarlighed?

Jeg tror på, at det vigtigste er, at sygeplejerskerne tager diskussionerne. På hjemmesiden har vi lagt videoer op, der handler om en travl hverdag, hvilket vi også hører om fra sygeplejerskerne. Videoerne kan f.eks. være afsæt for en diskussion om disse situationer.
Jeg tror på, at hvis alle, som har en professionel baggrund, engagerer sig i de faglige diskussioner i hverdagen, så vil det ensidige fokus på især økonomi, vi har oplevet i en lang periode, ændre sig.
Det nytter noget, når sygeplejersker sætter gang i diskussionerne i hverdagen og stiller spørgsmålstegn ved de ting, vi gør.
Publiceringsdato:
01. marts 2012
Ændringsdato:
01. marts 2012