Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
 
 

Sygeplejens udvikling i Europa

Sygeplejens historie går lige så langt tilbage som menneskets historie. Kvinder har altid plejet syge og svage medmennesker. Den moderne sygepleje har rødder i klostervæsenet, og grunden til en formaliseret sygeplejerskeuddannelse blev lagt i det 18. århundrede.
  • print
  • download
  • kontakt
  • Bookmark and Share

Sygepleje i dag og sygeplejefagets historie har brug for hinanden. Historien hjælper os til at kende oprindelsen til vores fag, til både sygepleje, sygdomsforståelser, sundhedsopfattelser, patientforståelser og det samfund, som sygepleje har været og er en del af.

 
Siderne om sygeplejens historie består af
  • Artikler, der har været bragt i Sygeplejersken sidst i 1990erne. Det gælder artiklerne om de første sygeplejersker, Sct. Vincentsøstrene og sygeplejen under Krimkrigen. Det samme gælder artiklerne om sygeplejersker i krig, sygeplejerskeerindringerne og sygeplejen i Sønderjylland.
  • Artikler, der bygger på litteratur om sygeplejens historie og materiale på Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Det gælder alle artiklerne om sygeplejens udvikling i Danmark og artiklen om Florence Nightingale. I disse artikler er der referencer til al anvendt litteratur. 

Disse sider går ikke i dybden med den store mængde viden, der findes om sygeplejens historie. Vil du læse mere og bore dybere, må du gå til litteraturen og besøge Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. 


 

Sygepleje i middelalderen

I middelalderen spillede klostrene en væsentlig rolle i omsorgen for samfundets fattige, syge og nødlidende, for klosterreglen krævede, at munke og nonner etablerede herberger for rejsende og for syge og fattige. I 1600-tallet blev der dannet aktive sygeplejeordener, der lagde grunden til en egentlig faglært sygeplejeuddannelse.

Sygepleje i middelalderen     

Siden klostervæsenet blev grundlagt i 500-tallet har munke og nonner draget omsorg for samfundets syge, fattige og nødlidende, og der går en lige linje fra klostertraditionen til den moderne sygepleje. 

De første sygeplejersker

I Tyskland startede den professionelle sygepleje hos diakonisserne i Kaiserswerth. Der tog Florence Nightingale et kursus i sygepleje i 1851, og det kom blandt andet til at danne grundlag for den sygeplejeuddannelse, hun oprettede på St. Thomas Hospital i London i 1860.

Langt mindre kendt er det, at Sankt Vincent-søstrene var i stand til at yde en helhedsorienteret basal sygepleje i 1600-tallets Frankrig.

Og endnu mindre kendt er det, at Rusland allerede havde grundlagt en systematisk uddannelse af sygesøstre før Krim-krigens udbrud i 1853.

​ 

De første sygeplejersker   

Læs om de barmhjertige søstre, Sct. Vincentsøstrene, der satte sygeplejen i system. Og flere andre.


 

Florence Nightingale  

Florence Nightingale 

Hun er verdenskendt som grundlæggeren af den moderne sygepleje. Overklassekvinden, der ville lære sygepleje og blev sendt til Krim for at pleje syge og sårede soldater - og for at rette op på de britiske regeringens forsømmelser. Hvem var hun - myte og virkelighed.
 
 

Florence Nightingale’s betydning for dansk sygepleje  

Der går en lige linje fra Florence Nightingale’s sygeplejeskole og idéer om sygepleje til dansk sygepleje. Dansk Sygeplejeråds to første formænd havde begge stiftet bekendtskab med Nightingalesystemet, og det blev styrende for deres politik inden for uddannelse og organisering af sygeplejen på sygehusene.
 

 
    
Publiceringsdato:
20. august 2011